dinsdag 23 maart 2021

PLEIDOOI VOOR PVDA IN RUTTE IV

 

Kabinet Rutte IV met links Mevrouw Kaag (D66), naast haar mijnheer Rutte (VVD), naast hem mevrouw Ploumen (PvdA) met kind en tot slot helemaal rechts de heer Hoekstra (CDA). Detail van een schilderij van Jan Steen, 'Zoals de ouden piepen, piepen de jongen', circa 1654, Mauritshuis. (bewerking petrus nelissen)

Rutte III heeft gewonnen. VVD, D66 , CDA en CU hebben bij de verkiezingen op 17 maart samen 78 zetels in de Tweede Kamer gehaald. Dat is twee meer dan bij de verkiezingen in 2017. Intern is er wel wat verschoven. CDA en D66 hebben stuivertje gewisseld, D66 vijf zetels er bij CDA vier zetels eraf,  en Rutte is groter geworden. De Christen Unie is gelijk gebleven. 

In beginsel is dit kabinet door een meerderheid van de Nederlands goedgekeurd en dus kan de zittende demissionaire regering Rutte III in beginsel geruisloos overgaan naar Rutte IV, zij het met wat interne politieke aanpassingen vanwege het grotere gewicht van D66 in de coalitie (meer optimisme) en het kleinere gewicht van het CDA (minder optimisme?).

Een geruisloze voortzetting van Rutte III naar Rutte IV zal niettemin moeilijk te verteren zijn voor D66 en waarschijnlijk ook voor het CDA. Mevrouw Kaag wil haar winst verzilveren zodat haar kiezers kunnen zien dat er echt wat veranderd, niet dat er echt veel verandert maar dat is geen leuke boodschap in tijden waarin iedereen vol is van verandering en transitie.

Naar het schijnt stuit de mensopvatting van de Christen Unie mevrouw Kaag tegen de borst. De Christenunie beschouwt het leven als door God gegeven en dus ben je geen baas over je eigen leven. Levensbeëindiging of het nu om abortus of voltooid leven gaat, is niet in overeenstemming met Gods wil aldus de CU. Jouw leven is niet alleen van jouw maar van God.

Dat is andere koek dan D66 die het leven beschouwt als privébezit waar je in beginsel mee kunt doen en laten wat je wilt. D66 is van God los wat de meeste kiezers in Nederland ook zijn. De mens zelf is God. D66 is van deze tijd, de Christen Unie ouderwets en achterhaald.

Maar zo eenvoudig ligt het ook weer niet. Een mens is niet alleen privébezit maar ook van de gemeenschap. Zonder gemeenschap geen menswording, niet alleen fysiek, tenzij je alle leven op den duur kunstmatig wil opwekken, maar ook geestelijk. Menswording vindt plaats in en met de gemeenschap, een besef dat in andere culturen veel sterker leeft dan in de onze.

Wat mij betreft moet het besef dat het leven niet uitsluitend privé bezit is maar ook van de gemeenschap, gewaarborgd blijven in kabinet Rutte IV. Mocht het zo zijn dat mevrouw Kaag inderdaad niet langer wil regeren met de Christen Unie maar wel met het CDA die er ook zo over denkt dan zou het goed zijn om de PvdA er bij te halen. Weliswaar een geseculariseerde partij maar wel een die ook uitgaat van menswording in gemeenschap.
 

1 opmerking: