woensdag 24 maart 2021

LINKS MET EEN GOUD RANDJE

 

Mevrouw Kaag met het gouden randje

Maar liefst 25% van de stemmers op D66 zijn dissidenten van Groen Links, PvdA  en SP . Van GL komen de meeste stemmers. Dat verbaast me niet. Je zou D66 en GL ook beschaafd links kunnen noemen of Links met een Gouden Randje. Het zijn de mensen in goeden doen die bezorgd zijn om mens en natuur. Je zou het ook het nieuwe protestantisme kunnen noemen maar dan zonder God.

Lijsttrekker mevrouw Kaag straalt dit ook uit: hoog opgeleid, als voormalig VN topambtenaar kosmopolitisch, maatschappelijk geslaagd, veeltalig en onafhankelijk of nog mooier gezegd vrij. Succes ben je zelf, is een uitspraak die goed bij haar past. En wie wil dit niet van zichzelf kunnen zeggen? Mevrouw Kaag is een voorbeeld voor de nieuwe generatie, liberaal en sociaal.

Het liberale zit hem in het vrije, onafhankelijke en succesvolle. Ieder is zijn eigen ondernemer. Maar dan moet wel iedereen een gelijke kans op dat succesvolle ondernemerschap krijgen en daarom is onderwijs voor D66 ook zo belangrijk. We krijgen allemaal de kans op een gelijke start. “Goed onderwijs is de basis voor een vrije, gelukkige samenleving waarin iedereen tot zijn recht kan komen. Een goede opleiding geeft je de vrijheid om je dromen na te jagen en je talenten ten volle te benutten, de vrijheid om je eigen plek te vinden in de maatschappij.”, aldus het verkiezingsprogramma van D66.

Voor D66 is de maatschappij een vrije markt waar je als ondernemer van jezelf je waar moet maken. Op die markt moet iedereen zekerheid krijgen.”De arbeidsmarkt is de afgelopen tijd op drift geraakt. De manier waarop we ons werkend leven organiseren is niet rechtvaardig. Er zijn nu te grote verschillen in zekerheid voor werkenden, louter op basis van hun contractvorm. Wij willen iedereen de bescherming en zekerheden bieden die nodig zijn, met werkzekerheid voor iedereen als uitgangspunt.“ (verkiezingsprogramma D66)

D66 ziet de maatschappij als een markt van individuen die als zelfstandige ondernemers gelijke kansen krijgen in onderwijs en verzekerd zijn tegen pech  op de arbeidsmarkt, voor het geval je geen succes kunt maken van jezelf. Gezin als hoeksteen van de samenleving (CDA) en gemeenschap als basis voor solidariteit (PvdA) is bij D66 vervangen door de burger als een ondernemer van en voor zichzelf waarbij de overheid  gelijke kansen en !rechts)bescherming garandeert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten