donderdag 23 augustus 2012

BEKENTENIS



Ik heb al gestemd. Afgelopen zondag is de oranje brief met stembrief en ondertekend formulier op de post gegaan naar de kieskring den Haag. Ik beken dat ik op het CDA gestemd heb. Er was een tijd –lang geleden - dat ik stemde op de Pacifistisch Socialistische Partij PSP. Ik was toen nog radicaal vredelievend en geloofde onvoorwaardelijk in het goede in de mens. Ondanks dat heeft de partij de tijd niet overleeft.

Net zo min als de PPR dat heeft gedaan. Deze partij van politieke radicalen –een afsplitsing van diverse Christelijke partijen - drukt nog altijd zijn stempel op Groen Links. Helaas is Groen Links toch geen volkspartij geworden, ondanks de steun van de toenmalige voorzitter van Katholieke vakbeweging Mertens.

Ik heb ook nog ooit een keertje D66 gestemd. Niet dat ik hun bestuurlijke oplossingen en hun redelijkheid geloofde maar omdat ik toch iets moest stemmen. De PvdA heeft ook lang mijn stem gehad zelfs mijn lidmaatschap. Maar ik ben er gebrouilleerd mee geraakt in de tijd van Pronk, Herfkens, van Thijn enz. Het is uiteindelijk nooit meer goed gekomen.

Nu stem ik opnieuw op de partij van Buma en Mona. Ik weet het. Buma is een te serieuze en daarom saaie spreker die teveel samen wil doen. Maar hij maakt wel een eerlijke indruk en hij is intelligent. Mona is dat ook. Een mondige moeder van vijf kinderen die gezin, huishouden en werk buitenshuis combineert.

Hun partij staat voor een aantal zaken die ik in de loop van mijn leven belangrijk ben gaan vinden: balans tussen eigen verantwoordelijkheid en voor de naasten die het nodig hebben, een fatsoenlijk gezinsbeleid voor vooral jonge gezinnen, bestuurlijke degelijkheid, zorg voor de zwakkeren zonder het slachtofferschap aan te moedigen, oog voor de kleine en grote ondernemer als de scheppers van werkgelegenheid, arbeid als bron van inkomen en zelfverwerkelijking,  niet meteen weglopen met elke nieuwe trend, uitvoerbare regelgeving, internationale betrouwbaarheid, Europese gezindheid zonder overdrijven, een verantwoorde defensie en betrouwbaar NAVO lidmaatschap.

Ik geef toe dat het allemaal een tikkeltje saai is en degelijk maar is dat niet juist wat ons land stabiliteit en welvaart geeft? Verandering met mate.  De afgelopen 100 jaar heeft de Christen Democratie bewezen dat ze in staat is Nederland op vaardige en dynamische wijze aan te passen aan de veranderende wereld. Mede dank zij het CDA staat Nederland er ook nu nog goed voor. 

11 opmerkingen:

  1. Respect voor je keuze uiteraard, maar van de vele punten die jij opnoemt heb ik de laatste jaren niet veel meer gemerkt bij het CDA. Het zal nog jaren duren voordat de keuze voor de gedoogconstructie ze niet meer wordt kwalijk genomen. Ze hebben er veel goodwill mee verspeeld. Zo zijn er al twee stembiljetten retour naar Jozias van Aartsen. Worden die trouwens pas op 12 september geopend?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De ene analyse is de andere niet. De gedoogconstructie heeft W. definitief buiten spel gezet. Dat was wat ik zelf in ieder geval verwachtte. Wilders zou zich bloot geven of aanpassen. Het eerste is gebeurd en dat is prima voor het land. Politiek is een hard spel om de macht en moet derhalve hard gespeeld worden maar dan wel met de zachte handschoen waarin in een ijzeren vuist zit.

    Drie enveloppen, die van mijn vrouw incluis. Die enveloppen worden pas geopend op 12 september zo heb ik begrepen.

    Overigens ook respect en begrip voor jouw keus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet niet of ik het met jouw analyse eens ben,maar de collage vind ik prachtig.
    Toevallig kochtik deze zomer bij het Rijksmuseum een spiegeltje met het Melkmeisje.

    Groet
    Laila

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat zijn nogal wat politiek omzwervingen die je hebt gemaakt. Uiteindelijk toch uitgekomen bij het "radicale midden" begrijp ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wilders buitenspel. Voorlopig ja. Zien wat die vertoning nu in R'dam nog teweeg gaat brengen in de peilingen. Hoe dan ook blijft het formeren van een regering een moeilijke zaak na 12 september. SP met VVD lijkt niet waarschijnlijk. Dan moet het over links of over rechts met CDA/PvdA/D66 en vooruit wellicht ook nog GL en CU als mogelijke coalitiepartners. Wat er ook uitkomt, ideaal gaat dat niet zijn se.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ideal? Daar leent het Nederlandse volk zich niet voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Aad Verbaast
    Hou het maar op midden. Dat radicale hoeft van mij niet meer als ik al die radicale ellende in het buitenland zie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Laila
    Ik ben heel erg blij dat je toch way van je gading hebt gevonden in de blog en in het Rijks.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tsja Petrus, een complete verrassing was je keuze voor het CDA natuurlijk eigenlijk niet meer voor me, sinds onze laatste ontmoeting. Toch blijft het slikken voor me, ik kan het echt niet helpen. Mijn weerzin tegen die zich christelijk noemende partij is sinds mijn studententijd nog onverminderd groot. En als 't dat al niet was vanwege haar platte machtsstreven van die partij, dan in ieder geval naar aanleiding van het recente samenspannen met de PVV. Moet je horen hoe CDA-prominenten zich daar nu uit proberen te lullen! Je zou de hele politiek bijna de rug toekeren, als je niet beter wist.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sorry, Petrus, ik verzuimde onder mijn reactie (3 september 17.20 u.) mijn naam te plaatsen.
    Mijn naam luidt
    Mathy

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Mathy
    Geen probleem. Ik dacht al dat jij het was.

    Wat is er plat aan het machtsstreven van het CDA wat andere partijen niet zouden hebben?
    Ik was voor de gedoogcoalitie als een manier om de anti-stemmer bij de politiek en het bestuur te betrekken en daarmee verantwoordelijkheid te geven. Dat is gelukt maar dan in negatieve zin. De PVV leiding in de persoon van Wilders heeft de verantwoording niet willen nemen. Daarmee heeft de PVV zich buiten de politiek geplaatst. Voorlopig dan toch.

    BeantwoordenVerwijderen