donderdag 1 oktober 2020

MARKERWAARD TOCH MAAR INPOLDEREN?

 


Naar het schijnt heeft Nederland een nieuw project nodig met grootse vergezichten waarmee het de rest van de wereld de ogen kan uitsteken. De bekende pasmunten van vergroening, duurzaamheid en technische innovatie worden van stal gehaald.

Een wirwar van ideeën die hun nut in de toekomst hebben. Een idee ontbreekt en dat is de hervatting van de drooglegging van de Markerwaard. Inpolderen doen we al eeuwen en we zijn er steengoed in. De besten van de wereld. De inpoldering van Markerwaard is ook nog eens brood en brood nodig.

“Markerwaard is de naam voor een gedurende bijna de hele 20e eeuw gepland staande en door de Nederlandse regering in portefeuille gehouden IJsselmeerpolder, die echter nooit is aangelegd. “ (Wikipedia)

Nederland heeft een groot gebrek aan ruimte. We komen aan alle kanten knel te zitten met 17 miljoen inwoners ofwel 416 inwoners per vierkante Km. We zijn  een van de dichtste bevolkt landen in de wereld met een hoog welvaartsniveau. Dat niveau handhaven wordt de uitdaging van de toekomst en daarvoor is ruimte nodig, veel ruimte.

Er is nu al een keihard gevecht aan de gang om ruimte tussen natuur en landbouw maar ook tussen woningbouw, verkeer en landbouw over stikstof. De vergroening met windmolens en zonnepanelen gaat heel veel ruimte opeisen, veel meer dan beschikbaar is. Het zal een gevecht op het scherp van de snede worden met alle politieke gevolgen van dien. Politieke polarisatie en confrontatie liggen voor de hand.


Onze kinderen erven straks een hoop ellende, niet vanwege klimaat, energie transitie of gebrek aan natuur maar door een gebrek aan ruimte. Daarom moet de Markerwaard droog gelegd worden. Daarmee wordt de oppervlakte van Nederland ruim 400 vierkante km. groter  in het drukst bevolkte deel van Nederland: De Randstad en dan met name Amsterdam dat langzaam dicht slibt en aan het vervallen is vanwege de bevolkigsdruk.

Natuurlijk, er is in het verleden besloten om het niet te doen vanwege vogels en dieren kortom natuur, maar of natuur wijkt of Nederland bezwijkt. Er komt elke jaar een stad van ongeveer 100.000 Nederlanders bij als gevolg van immigratie. Maar ook zonder deze massamigratie voor Nederlandse verhoudingen heeft Nederland gebiedsuitbreiding nodig. Redenen genoeg om het taboe op de inpoldering van de Markerwaard te doorbreken en te beginnen met de drooglegging.

1 opmerking:

  1. Nee, niet inpolderen! Want, ondanks de vele regenval de afgelopen tijd, loopt Nederland nog steeds een grote kans dat er weer een droogte aankomt. En dan heb ik het niet over klimaatverandering maar de gewone verandering in de seizoenen. Want de afgelopen jaren is het bijzonder droog geweest. En dat kan zo weer.

    BeantwoordenVerwijderen