maandag 4 maart 2013

ARBEID VRIJHEID




Dit beeld staat naast het indrukwekkende barokke gemeentehuis van Antwerpen. Het heeft daarmee een prominente plaats in de stad. Heel veel Antwerpenaren en toeristen komen langs dit beeld. Of ze het ook zien, is natuurlijk weer een andere zaak. Ik heb er vaker voor stilgestaan en me afgevraagd wat het beroep van de man is. De werkkleding van de man doet Middeleeuws aan. Is dit een kathedralenbouwer of een havensjouwer uit de bloeitijd van Antwerpen toen Vlaanderen nog de Zuidelijke Nederlanden waren? De bloei van Amsterdam moest toen nog beginnen.

Wat wordt met “ARBEID VRIJHEID” op de sokkel bedoeld? Dat arbeid een mens vrij maakt? Dat is maar de vraag. Het zou zo moeten zijn, maar dat is vaak niet het geval. Arbeid kan wel degelijk ook dwang zijn of nog erger, bijvoorbeeld slavernij. Het niet anders kunnen omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen en de huur betaald moet worden, is niet direct een vorm van vrijheid.

Missschien wordt hier met vrijheid 'waardigheid' bedoeld? Op de sokkel staat zo te zien een zelfbewuste man. Een man die zich bewust is van zijn waarde en dan niet in de geldelijke betekenis van het woord. Een man of vrouw die zijn brood zelf verdient met werken, is natuurlijk veel en veel waardiger dan de man of vrouw die hun hand moeten ophouden. Bedelen doet afbreuk aan de menselijke waardigheid als persoon en als lid van de gemeenschap. Werkende mensen zijn zelfbewuste, in zekere zin dus vrije mensen. Is dat wat bedoeld wordt of zit ik er toch naast?

Wat is de betekenis van het baldadige oranje hoedje op het hoofd van de werkman dat er eigenlijk niet bij hoort? Is het een uitroepteken of een knipoog naar de werkman als waardig en zelfbewust man? Ik denk van beide een beetje.   

10 opmerkingen:

  1. Goede vragen. De antwoorden weet ik niet. Ken het beeld wel van in het voorbij lopen, maar heb er verder nooit iets over gehoord of gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De meesten kennen hem als "de dokwerker", maar de oorspronkelijke naam van dit beeld van Constantin Meunier(die wellicht wel bekend is van de "de mijnwerker" die afgebeeld stond op de koperstukjes van de vroegere Belgische halve frank), is "de buildrager". De lap over zijn hoofd en rug moest de nek van deze havenarbeiders beschermen tijdens het dragen van "de builen" of zakken bij het lossen en laden van de schepen. In het MAS staat er een replica en beweert men trouwens dat het beeld oorspronkelijk bedoeld was om de emancipatie van de havenarbeider te symboliseren, en dat het na de Tweede Wereldoorlog tevens stond voor de herwonnen vrijheid. Het originele beeld staat echter in het Antwerpse beeldenpark "Middelheim" en Meunier die erom bekend stond met zijn werk dikwijls de uitbuiting van arbeiders (in het bijzonder de mijnwerkers in de Borinage aan de kaak te stellen) maakte dit beeld vast uitsluitend als eerbetoon aan de trotse, maar door de zware arbeid en het leven getekende havenarbeider.
    Dat oranje hoedje werd hem allicht door een grappenmaker opgezet... misschien ter gelegenheid van carnaval? =]

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. DagenDauw
      Héél hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg en toelichting. Dat maakt dat ik de volgende keren dat ik er langs kom het met nieuwe belangstelling zal bekijken.

      Verwijderen