dinsdag 28 mei 2024

MANIFEST VAN DE 'ELEMENTAIRE SCHILDERKUNST'

petrus nelissen, 'Stilleven No.1, olieverf op doek (60x60 cm)

 

Met ‘Stilleven No. 1’ (zie bovenaan deze blog)  werd de ‘Elementaire Schilderkunst’ geboren. De Elementaire Schilderkunst streeft naar verzoening tussen geest en materie (ook wel aangeduid als lichaam zoals in ruimtelichamen), tussen leven en dood, tussen natuur en cultuur en tussen “zijn en hebben”. 


De elementaire schilderkunst gebruikt voor dit streven de elementaire beginselen van de schilderkunst, te weten kleur, vorm en compositie. De ontmoeting van deze drie elementen van de schilderkunst vormen het beeld dat uitdrukking geeft aan de verzoening van de bovengenoemde fundamentele tegenstellingen.


Het is belangrijk te beseffen dat de tegenstellingen blijven bestaan. Ze worden slechts met elkaar verzoend en dus niet opgeheven volgens het beginsel van de dialectiek. Ze worden verzoend tot welzijn van het leven dat bestaat uit geest en lichaam, cultuur en natuur, leven en dood.


Elementaire schilderkunst is de uitdrukking (expressie) van de levenshouding en opvatting (praktische filosofie) dat alleen door verzoening van de elementaire tegenstellingen het leven zinvol en draaglijk is.


De Elementaire Schilderkunst steunt en wordt geïnspireerd door vele meesters van de schilderkunst. Grote voorbeelden zijn Piet Mondriaan, Bram van der Lek,  Klaas Gubbels, Giorgio Morandi, Vermeer, Cornelius Völker en nog vele, vele anderen. Teveel om op te noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten