zaterdag 25 augustus 2012

BIKINIBABES

De actrice Ursula Andress als James Bondmeisje in de film Dr. No, de eerste James Bond film (1962).  De manier waarop ze in de film met nat haar uit zee oprijst doet denken aan oude afbeeldingen van Venus, de godin van de liefde, die immers uit zee zou zijn geboren. De schelp in haar hand is een rechtstreekse verwijzing naar het beroemde schilderij van Botticelli "De geboorte van Venus".

Moeilijk, moeilijk zo’n discussie in de Vlaamse media over bikinibabes. Het is een debat maar met een rellerig karakter waarbij allerlei gevoeligheden die met vrouw en seks te maken hebben een rol spelen. Ik geloof dat het begonnen is met een blog van Wendykroy. Die vergelijkt het seksisme van de Brusselse allochtonen zoals gefilmd door kunstacademiestudente Sofie Peeters (wat ook de nodige aandacht heeft gekregen in de Nederlandse media) met 'het subtiele seksisme' van de  Vlaamse media en zelfs de kwaliteitskrant De Standaard.

Wat is er aan de hand? Het weekblad Humo, het blad waarin ook zeer gewaardeerde Nederlandse schrijvers enz. regelmatig publiceren, plaatste ook dit jaar volgens traditie een serie foto’s van vrolijke jonge meisjes in bikini gemaakt op Vlaanderen’s bekendste popfestival Pukkelpop. Dit jaar was vanwege de aanhoudende hitte de oogst aan foto’s  met blotige meisjes en jongens vermoedelijk groter dan ooit. Vermoedelijk omdat de serie intussen als gevolg van de discussie door de redactie van de website is gehaald.

Wendykroy schrijft in haar blog bozig dat vrouwen wel mogen klagen over het gedrag van ‘allochtone’ mannen in een verpauperde wijk, ook mogen vrouwen klagen over een kerel van een andere politieke overtuiging met losse handjes (bedoeld wordt de affaire van de N-VA voorlichter Pol Van Den Driessche) want dat is seksisme van de ‘ander’ maar “subtielere vormen van seksisme waar we ons OOK aan ergeren en dagelijks mee te maken krijgen mogen we niet benoemen voor wat het is. In de bakkende zon naar een festival gaan en je bikini aantrekken om je te amuseren betekent dat je gefotografeerd en tentoongesteld mag worden onder de kop ‘bikinibabe’. “

Het seksisme zit hem blijkbaar meer in de gebruikte kop ‘Bikinibabe’ dan in de foto’s zelf. De Vlaamse schrijfster Kathleen Vereecken bevestigt deze lezing in de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard. Onder de kop “Les femmes de la festivalweide” (een sjieke en daarom naar Vlaams gebruik ook een beetje Franse vertaling van het Amerikaansere en daarom plattere ‘Bikinibabes’) schrijft ze dat haar irritatie “niets met de foto’s op zich had te maken: “vrij brave plaatsjes van meisjes in bikini, die elk op hun manier de hitte probeerden te overleven. Dat tussen de podiumfoto’s bikini’s en blote jongensbasten opdoken in zowat elke fotoreportage in kranten en op het internet, is niet onlogisch bij zulk zomerweer. Maar door de meisjesfoto’s van een babe-label te voorzien, veranderde de zweterige vrolijkheid in zweterig seksisme”.

Het babe-label blijkt dus de boosdoener. Ik kende het woord bikinibabe niet maar de betekenis zoals ik die lees in het Algemeen NederlandsWoordenboek ’aantrekkelijke, sexy vrouw, babe, die een bikini draagt’ komt overeen met wat ik al dacht. De begeleidende foto van de actrice Ursula Andress in bikini   bevestigt dat nog eens. Ik heb Ursula altijd gezien als een symbool van een zelfbewuste vrouw, ook wat betreft seks. Bikinibabe als geuzennaam voor de vrije vrouw. Maar nu lees ik dus dat ik me na al die jaren vergist heb. Misschien was het beter geweest als Humo in plaats van de Amerikaanse kop ‘Bikinibabe’ de kop ‘Bikinifille’ had gebruikt. Toegegeven dat allitereert niet zo mooi als ‘Bikinibabe’ maar het klinkt minder ordinair en sexy. Je zegt hetzelfde maar dan in het Frans. 

2 opmerkingen:

  1. De hele ophef is mij ontgaan. Ik lees dan ook al tijden geen Humo meer. Volgens mij is er toch een groot verschil tussen nageroepen worden dat je een hoer bent in Brussel en gekiekt worden in je bikini op Pukkelpop. Al was het maar vanwege het feit dat je dat laatste kunt verwachten vanwege de vele aanwezige pers en festivalgangers met mobiele telefoons (aanwezig voor de muziek, maar allez: een andersoortig kiekske scoort ook altijd goed). Je loopt als jonge vrouw echter niet in bikini over straat in Brussel. Als moslims dan toch over korte rokskes vallen, zegt dat veel over hun omgang met seksualiteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een storm in een glas water. Hadden ze maar een meer Frans georiënteerde uitdrukking moeten gebruiken. Dan waren doe brave meisjes leuk gebleven nu werden ze met een ordinair Amerikaanse sausje overgoten door Humo. Meisjes zijn filles en geen babes!

    BeantwoordenVerwijderen