woensdag 11 december 2024

GERRIE VAN DER LIST VERSUS ZELENSKY

 


Gerrie van der List is een bekwaam journalist. Ik lees trouw zijn opiniestukken, besprekingen en beschouwingen over allerlei verschillende onderwerpen in het weekmagazine EW. Hij is een journalistieke duizendpoot die er in slaagt om over heel verschillende onderwerpen verstandig te schrijven. Ik kan je verzekeren dat zulks niet gemakkelijk is. 


Maar op een punt verschil ik met hem van mening en dat is Oekraïne. Zijn mening komt er kort gezegd op neer dat het niet in het belang van Nederland is om oorlogvoerende partij te zijn in deze oorlog. Nederland moet zijn defensie niet verzwakken ten kosten van die oorlog, dus geen kostbaar materieel weggeven aan Oekraïne. Met president Zelensky heeft hij niets behalve dat hij spoedig mogelijk aan tafel moet gaan zitten met Putin.


Me dunkt dat het wel degelijk in het belang van Nederland is om Oekraïne te steunen. De val van Oekraïne, geheel of gedeeltelijk, betekent uitbreiding van de invloedssfeer van het Putin van Rusland. Vraag maar aan de Baltische staten, de Roemen, de Bulgaren, de Tsjechen en zelfs de Wit-Russen wat dat betekent. Strategisch doel van Putin is om de EU en als het kan ook meteen de NAVO uit elkaar te laten vallen. De oorlog in Oekraïne dient dat doel.


Is het erg als de EU en de NAVO als gevolg van onenigheid bezwijken tussen Europese grootmachten als Duitsland, Frankrijk en Engeland en de VS afhaakt? Het zal niet meteen tot oorlog of geweldsconflicten leiden maar in ieder geval tot welvaartsverlies. Europa zal vermalen worden tussen Rusland en China. Van der List denkt toch niet dat Nederland zich in zijn eentje kan redden?


Zou Gerrie van der List met Putin willen onderhandelen over vrede door een deel van Nederland aan hem af te staan? Denkt hij dat Putin zich dan van verdere agressie zal onthouden? Hij zal net zo lang doorgaan totdat Nederland zijn vrijheid om zijn eigen lot te bepalen in de wereld kwijt zal zijn. 


Rusland is en blijft, met of zonder Putin, een onbetrouwbaar land. Na de Tweede Wereldoorlog dwong Rusland met behulp van de vijfde kolonne (de toenmalige Communistische partijen) de Oostbloklanden zich onder curatele te stellen van Rusland. De Oost-Europese staten werden in de Sovjet Unie tot vazallen van Rusland gemaakt. Er was geen ontsnappen aan mogelijk op straffe van de dood.


Tot aan de inval op 24 februari 2022 - al meer dan 1000 dagen geleden - kon je nog denken dat het gedaan was met Stalin’s tankdiplomatie. Met de inval zijn de plannen van Putin duidelijk geworden: maximaal herstel van de Russische invloed zoals ten tijde van de Sovjet Unie.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten