donderdag 20 september 2018

VELDSLAG OM SCHAARSE RUIMTE

 
©petrusnelissen
De veldslag om ruimte in Nederland wordt grimmig. Er zijn burgers die windmolens saboteren. Ze worden in de gaten gehouden door de Nederlandse anti-terreurdienst. De zogenaamde verduurzaming van Nederland gaat niet zonder slag of stoot. Begrijpelijk want Nederland is vol, heel erg vol.

Het lijstje hieronder van het aantal inwoners per vierkant kilometer laat zien dat Nederland het volste land van Europa is.

NEDERLAND     411,3
België                   376,4
Duitsland              225,7
Frankrijk               113,9
Denemarken         130,1
Italië                     206,2
Spanje                    96,8


Ondertussen blijven natuurvrienden en milieuclubs land en water opeisen voor allerlei natuuridealen. De Markerwaard, ooit bedoeld om meer ruimte te scheppen in de overvolle Randstad wordt nu omgebouwd tot een groot open water met eilandjes voor vogels en andere diersoorten. Dat er geen plek is om woningen te bouwen en de woningen daardoor steeds duurder worden, is niet de zorg van Natuurmonumenten. Net zo min als ze bezorgd zijn over de IJsselmeervissers, die kunnen ophoepelen. 



Natuurmonumenten maakt zich sterk voor natuur maar waar de mensen moeten wonen en werken is hun zorg niet aldus hun website. "Natuurmonumenten bezit en beheert meer dan 100.000 hectare Nederland. We maken ons sterk voor alle natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten. Want we gaan een stap verder. Op een manier die past bij het Nederland van nu." 


Schiphol, een bron van economische welvaart voor tienduizenden Nederlanders, ligt al jaren klem in dicht bevolkte gebied. Vliegen kan eigenlijk nergens meer zonder ergens burgers te storen. Met spoortrajecten is het al net zo. Burgers procederen jaren. De kosten van projecten worden zo de hoogte ingejaagd. Kunnen we Schiphol verplaatsen? Tot nu toe niet want zelfs verplaatsing van een deel van de vliegbewegingen naar Lelystad verstoort burgers elders in het land.

De zalm moet net als vroeger de Rijn op kunnen zwemmen en dus wordt de zeewering van het Haringvliet op een kier gezet. Dat de boeren maar moeten zien hoe te overleven met brak water, is hun zorg niet. Als de zalm maar terug komt. Wolven moeten in Nederland weer rond kunnen zwerven, bossen worden omgebouwd tot oerbossen met een soort oervee. In de duinen moeten herten rondlopen, de Waddenzee is verboden terrein voor de mens, de Oostvaardersplassen zijn een natuurreservaat. Ecoducten moeten natuurgebieden in heel Nederland met elkaar verbinden.

Nederland leeft nog steeds in de ontkenningsfase dat het een van de meest verstedelijkte landen in de wereld is dankzij de spectaculaire bevolkingsgroei sinds de Tweede Wereldoorlog, een verdubbeling in ongeveer 60 jaar tijd. De voorspelling is dat we in 2050 met 20 miljoen wonen. Dan zal er nog minder ruimte zijn voor natuur en toch moet Nederland groener worden. Rara hoe moet dat?


Laten we eerlijk zijn, je kunt niet terug naar de vroeger toen de bevolkingsdichtheid de helft was van wat ze nu is. Dat is valse romantiek tenzij de helft van de Nederlanders alsnog vertrekt naar elders wat natuurlijk niet gaat gebeuren. Integendeel, er wordt beweerd dat er nog meer mensen bij kunnen. De veldslag om schaarse leef en woonruimte zal harder worden.

Tot slot:
"VVD en CDA delen ook zorgen over bevolkingsgroei en demografische veranderingen. Als de bevolking groeit naar 20 miljoen Nederlanders in 2050, zoals het CBS verwacht, moet Nederland daar op inspelen, vinden zij. “Nederland komt voor klemmende vragen”, zei Buma, die de energievoorziening, een toename van eenpersoonshuishoudens en het verkeer noemde."
(citaat uit krantenartikel Trouw n.a.v. Prinsjesdag) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten