Foto Catoon van petrus |
Wie zijn er kandidaten voor het premierschap bij de aanstaande verkiezingen?
Wilders is nog steeds kandidaat nummer een ook al staat hij nu in de peilingen ietsjes lager dan Rutte. Maar aangezien geen enkele partij van betekenis met hem wil regeren is zijn kandidatuur voor het premierschap kansloos.
Rutte is in ieder geval een goede tweede en kan de komende dagen heel goed eerste worden, zeker nu Wilders in de peilingen onder hem is gezakt. Maar de mensen in het land zijn ook een beetje uitgekeken op hem. Zijn lach is meer een grijnslach geworden. Natuurlijk, de economie draait weer, er is weer werk en geld maar dat is lang niet genoeg en daar heeft Supermanager Rutte geen oog voor en geen voeling mee: gelukkig zijn doe je maar thuis, niet in de politiek en de maatschappij.
De rijzende ster in de peilingen is Buma. Hij begint aan de ene kant Rutte en Wilders te benaderen en aan de andere kant Pechtold en Klaver achter zich te laten. Buma heeft kansen om de gelijke van Rutte of zelfs nummer een te worden. Hij leidt de enige echte volkspartij die het in de volle breedte, in stad, provincie en dorp kan opnemen tegen populist Wilders en de ontspoorde rechts-liberale Rutte. Zijn boodschap van fatsoen past hem naadloos.
Pechtold is in zekere zin een man van het midden, liberaal maar ook sociaal en vooral redelijk. Hij is tot op zekere hoogte premierabel. Hij solliciteert zelfs naar het premierschap. Helaas is het beroep van premier niet gebaseerd op de redelijkheid waarin hijzelf gelooft zoals toelatingscijfers, examens, toetsen, ervaring en deskundigheid. Het premierschap is de uitkomst van een machtsspel waar andere factoren dan redelijkheid een net zo grote of zelfs grotere rol spelen. Bovendien staat de individuele doodswens niet hoog op de politieke agenda van de gemiddelde Nederlander. Die heeft voorlopig andere zorgen.
Klaver heeft met jeugdige overmoed zichzelf tot spelmaker voor een mogelijk centrum links of zelfs links kabinet gekroond. Maar hoe je ook rekent links blijft te klein voor het grote machtsspel. Zoals het er nu naar uitziet wordt zijn eigen partij mogelijk de vijfde of als de SP inloopt de zesde partij in aantal zetels. Ik geeft toe dat GroenLinks een bijwagen van een centrum links kabinet kan worden maar of Buma en/of Rutte daar zin in heeft? Je haalt met Klaver natuurlijk wel praatjesmakers in huis met veel stedelijke bravoure maar weinig ervaring, veel revolutie maar weinig realiteitsbesef. Dat wordt praten als brugman in het torentje en daar zullen Buma en/of Rutte geen zin in hebben.
Komen we bij Roemer. Een vreselijk aardige Brabander, gezellig, fatsoenlijk, betrouwbaar en een negentiende eeuwse dromer. Hij is ernstig besmet met het linkse collectivisme als oplossing voor alle maatschappelijke kwalen. De winden uit het oosten in de vorige eeuw hebben ons verteld dat zulks niet werkt. Afgaande op de peilingen is hij net zo min als Klaver premierabel en zijn partij zal wel nooit bijwagen van welk kabinet dan ook worden.
Tot slot Asscher, de voormalige vice-premier van het Tweede kabinet Rutte. Hij wil dolgraag verder besturen maar de peilingen geven hem weinig kans om ook maar in de buurt van de chauffeur van de aanstaande kabinetsbus te komen. Daarvoor staat zijn partij veel te laag in de peilingen tenzij er een wonder gebeurd. Wat voor wonder? Geen idee. Asscher zelf is veel te veel een pratende en uitleggende doctorandus die menig partijgenoot mag bekoren maar niet de gemiddelde Nederlandse kiezer. Hij klampt zich vast aan zijn eigen vondsten ook als ze niet werken. Bovendien betaalt hij bij deze verkiezingen de prijs voor de strategische blunder van formaat van Samsom. Die besefte niet dat hij was gekozen om zijn kiezers te redden en niet met liberaal rechts het hele land op zijn kop te zetten.
CDA tussen 16 en 19 zetels. Hoe moet Buma dan premier worden? En dan het Wilhelmus zingen in de klas voor het portret van Willem-Alexander? Iedere ochtend! Doe me een lol!
BeantwoordenVerwijderenWacht maar af.
BeantwoordenVerwijderen