woensdag 25 september 2024

OLIE EN WELVAART


Tot nu toe is er een direct verband tussen olieconsumptie en welvaart. Neem nu China, het schoolvoorbeeld van een groot land dat zich uit de armoede probeert te werken en een welvaartsstaat probeert op te bouwen naar Westers model onder een communistisch regiem. 


Sinds 1990 is de olieconsumptie van China met 173% gestegen, die van West Europa in dezelfde periode met “slechts” 8%. (Zie grafiek) 


Stijging van Bruto Nationaal Inkomen per hoofd in Nederland en in China  


In die periode (1990 -2020) steeg het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) per hoofd in China van 330 USD tot 10.520 USD. Ter vergelijking, in Nederland steeg in die periode het BNI van 19.900 USD tot 50.170 USD. De Nederlandse welvaart groeide in 30 jaar  gestaag, die van China explodeerde in die periode. Ondanks dat is de Chinese economie nog ver verwijderd van de onze.


Dat de stijging van de olieconsumptie is gekoppeld aan de stijging van de welvaart is niet verwonderlijk. Olie (en gas) maakt het mogelijk om veel productiever te werken dan ooit daarvoor in de geschiedenis van de mensheid mogelijk is geweest. 


Om een voorbeeld te geven. Een stuk land bewerken met een paard of os kost heel wat meer tijd dan met een tractor. Dit geldt voor zowat alle productie. Een van de hoofdoorzaken voor armoede is lage productiviteit. 


Olie levert benzine, diesel en andere brandstoffen voor allerlei soorten motoren van auto’s, vliegtuigen en schepen. Olie houdt ook energiecentrales draaiend en verwarmt huizen. Het is de grondstof voor ontelbare moderne producten waaronder plastic, garens voor kleding, rubber, verf, tandpasta, piepschuim enz.


Een moderne samenleving kan op dit moment niet zonder olie, niet als brandstof en niet als grondstof. Of dat in de toekomst wel kan, is nog een vraag. Voorlopig zal de vraag naar olie groot blijven, zeker als je in aanmerking neemt dat veel meer landen proberen uit de armoede te geraken en een welvaartsstaat naar Westers voorbeeld op te bouwen.


Overgenomen van EW magazine 7 september 2024.


De schattingen over het gebruik van olie tot 2050 lopen uiteen maar zal naar verwachting in 2050 toch ergens in de buurt blijven van de 100 miljoen vaten per dag. Het is zelfs aannemelijk dat de olieconsumptie nog zal toenemen naarmate het inkomen per hoofd zal stijgen in een land als India, het land met het grootst aantal inwoners in de wereld.


Het boren naar en winnen van olie zal daarom in de komende decennia of op hetzelfde peil blijven of zelfs nog toenemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten