Eventjes na het debat over het rapport van verkenner Plasterk diende VVD lijstrekker (trekster) Dilan Yesilgöz een motie in om de spreidingswet die ter beoordeling bij de Eerste Kamer ligt, niet door te laten gaan. De motie werd gesteund door centrum-rechts: NCS, BBB en PVV.
Het gevolg groot tumult onder de oude regeringspartijen D66, CDA en CU en oude oppositiepartijen. Dit konden ze toch echt niet maken. Ongehoord vonden ze, paste niet in de regels enz.
Rutte sneed per brief de motie de pas af. Hupsakee, bonje in het demissionaire kabinet dat theoretisch niet kan vallen want het is al gevallen. Burgemeesters van asielgemeenten (een nieuw soort gemeenten in Nederland) reageerden ontdaan. Ze voelen zich in de steek gelaten. Ze zijn al overbelast door overlast gevende asielzoekers en nu dit nog.
Wilders haalt de angel uit de motie. Het is een oproep aan de Eerste Kamer (mag dat wel?) om de wet in te trekken en niet aan het kabinet. Het demissionair kabinet zal niet vertrekken.
Timmermans, Jetten enz. spreken van een afgang, maar dat ligt politiek toch een beetje anders. Met deze motie zetten de vier centrum-rechtse partijen een nieuwe toon in de Tweede Kamer, bij het demissionaire kabinet en in de media. Zeg maar, een rechtse toon.
De vier partijen in gesprek met de nieuw benoemde informateur Plasterk hebben zich gepresenteerd in de Tweede Kamer en bij het demissionaire kabinet. Dat kan niet meer rekenen op enige coulantie en zal bij mogelijk moeilijke beslissingen op zijn minst PVV, NSC én Yesilgöz moeten consulteren.
Het besef bij de linkse partijen in de Tweede Kamer dat er nu andere tijden aanbreken, begint door te dringen. Hoe lang zal het duren voordat Timmermans en Jetten hun knopen tellen want oppositie voeren tegen rechts is iets heel anders dan leuke dingen bedenken voor de mensen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten