donderdag 12 oktober 2023

WERELDWIJDE VOLKSVERHUIZING

 

Groep Venezolanen  onderweg in de Darien Kloof tussen Colombia en Panama.

We beseffen het nog niet maar er is een wereldwijde volksverhuizing aan de gang, je kunt de migrantenstromen bestaande uit vluchtelingen voor oorlogsgeweld en voor armoede op dit moment niet anders benoemen.

“Voor het tiende jaar op rij is het aantal mensen gegroeid dat op de vlucht is voor oorlog en geweld. Voor het eerst zijn meer dan 100 miljoen op de vlucht: 108.4 miljoen mensen, een flinke stijging ten opzichte van de 89,3 miljoen van 2021. 6,5 miljoen Syriërs en 3.9 miljoen Oekraïners zijn hun land ontvlucht.” (website vluchtelingenwerk)

De cijfers voor Europa zijn net zo schrikbarend. Ruim een miljoen asiel aanvragen per jaar. Het Italiaanse eiland Lampedusa is een waarschuwing voor wat Europa te wachten staat.

In 2022 kwamen de meeste asielaanvragen van Syriërs, Afghanen, Turken en Venezolanen (!). Die vormden samen 40% van de aanvragen. We weten intussen dat er ook andere vluchtelingen zijn.

Zo zijn de Venezolanen niet op de vlucht voor geweld maar voor de armoede in hun land, wat eigenlijk een rijk land is gemeten naar de grondstoffen die het land heeft. Veel landen zijn om welke reden dan ook niet bij machte om zijn burgers veiligheid en een minimum aan bestaanszekerheid te verschaffen.

De oorlog in Oekraïne is in Europa een verhaal apart. Zij zijn binnen-Europese vluchtelingen. Volgens de VN vluchtelingen organisatie zijn er intussen meer dan 8 miljoen mensen naar Europese landen gevlucht. Daarnaast zijn er in Oekraïne zelf ongeveer zes miljoen ontheemden.

Als gevolg van de Russische oorlog zijn er ongeveer een miljoen voornamelijk jonge Russen gevlucht voornamelijk naar landen als Kazachstan, Armenië en Georgië.

We hebben het dus alleen voor Europa over ongeveer tien miljoen mensen die om de een of andere reden in een jaar tijd zijn gevlucht, de vluchtelingen van de Russische- Oekraïne oorlog meegerekend.

Noord Amerika is van oudsher een immigratieland. Op het NOS journaal zien we meestal de spectaculaire pogingen van Latijns Amerikanen (vooral uit Midden Amerika en Mexico) om de grens tussen Mexico en de VS over te steken.

Ondertussen is er o.a. dankzij de Venezolaanse migranten een route bijgekomen, de levensgevaarlijke Darien Kloof in de jungle tussen Colombia en Panama om vandaar door Midden Amerika en Mexico naar Noord Amerika te reizen.

In Costa Rica zijn in de maand augustus 85.000 migranten aangekomen. Dat is een stijging van 50% tegenover de vorige maand! Dit jaar hebben naar schatting 250.000 mensen hun weg via Panama gezocht naar de VS.

Maar vergis je niet. Mensen uit Yemen en Bangladesh reizen ook mee met deze groepen. Hoewel veruit de meeste migranten in de VS nog altijd uit Mexico komen (ruwweg 11,2 miljoen ofwel een kwart van alle immigranten), wordt het aandeel van Chinezen, Indiërs en Filipino’s steeds groter. De verwachting is zelfs dat de laatste groep uiteindelijk de groep Mexicanen gaat overtreffen.

Over het algemeen zijn deze migranten niet op de vlucht voor oorlogsgeweld en conflicten maar op zoek naar een beter bestaan, veiliger leven met meer bestaanszekerheid.  Veel landen in de wereld zijn niet in staat om dat hun burgers te leveren. Ik neem aan dat daarom ook in Europa de groep mensen die op zoek is naar een beter bestaan uiteindelijk groter zal worden dan de oorlogsvluchtelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten