donderdag 7 september 2023

1. VOER VOOR POLITICOLOGEN. OP WEG NAAR EEN NIEUW POLITIEK LANDSCHAP?

 

BBB lijsttrekker Caroline van der Plas met de groene vingers bespreekt bij Humberto Tan op RTL4 de resultaten van de laatste peilingen.


Dezer dagen is er voer genoeg voor politicologen. Een van de belangrijkste gerechten zijn de peilingen, de koortsmeters van de verkiezingen. De eerste peilingen wijzen op een verhoogde koorts die wel eens tot een uitbraak kan leiden naar een coalitie van centrum-rechts.

Om en idee te krijgen, heb ik de peilingen op een rijtje gezet en vervolgens met de natte politicologische vinger of is het een hogere vorm van politiek intuïtie, de resultaten op een rijtje gezet.

De strijd om het torentje gaat zich waarschijnlijk afspelen tussen drie partijen. Aan kop staat de nieuwe partij, het centrum rechtse Nieuw Sociaal Contract NSC van Pieter Omtzigt met als voorspelling 28 zetels. Het lag in de lijn van de verwachtingen maar toch. Pieter zelf wil als politiek leider van zijn partij niet in het torentje, dus dat wordt nog even afwachten.

De nummers twee en drie zijn de rechtse volks- en kleine ondernemerspartij VVD en de linkse voormalige volkspartij en stadsgroen PvdA/GL met ook 24 zetels. De VVD wordt geleid door Dilan Yesilgöz, een jonge vrouw van buitenlandse afkomst. De PvdA/GL door de oude witte man Frans Timmermans uit Limburg.

Op de vierde plaats met stip staat de betrekkelijk nieuwe partij BBB van Caroline van der Plas met 17 zetels. BBB heeft als kandidaat voor het torentje de door de wol geverfde vrouw Mona Keijzer, notabene afkomstig uit de grootste volkspartij die Nederland ooit heeft gehad. Het CDA staat nu op een schamele 7 zetels. Het kan verkeren.

Wat toch verbazingwekkend blijft en bijna onverklaarbaar voor politicologen is de standvastige aanhang van Geert Wilders met zijn PVV. Die staat toch maar weer op 14 zetels. Geert is een klein politiek wonder dat meer aandacht verdient van politicologen.

De rest van de partijen is kleiner grut, niet onbelangrijk voor de Nederlandse democratie maar niet geschikt voor de grote machtsverdeling. Ik noem voor het gemak D66 met 7 zetels (de val is diep), de Partij voor de Dieren ook met 7 zetels, de SP geslonken tot een treurige 4 zetels (de onvermoeibare socialiste Lilian Marijnissen uit Oss verdient beter) en de Christen Unie met 4 zetels.

Waar gaat Nederland heen? Zoals het er nu naar uitziet wordt het een rukje naar rechts. Ik schrijf rukje omdat Nederland ondanks alle gepraat over polarisatie in de media een land is van het politieke midden. NSC, VVD en BBB kunnen volgens deze peilingen een coalitie met 69 zetels vormen. Er ontbreken nog 6 zetels om die coalitie aan een meerderheid te helpen. Welke partij gaat dat worden? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten