vrijdag 8 september 2023

6. AMERICA LATINA. VAN LEDENBLAD NAAR TIJDSCHRIFT

Als we fase 1 het gestencilde ledenblad noemen dat onmiddellijk bij oprichting van de vereniging verscheen dan zijn dit hierboven de voorkanten van fase 2 en 3 van het tijdschrift CLAT Nieuws. Er is sprake van een zekere professionalisering van vormgeving en druk terwijl de redactie voor het grootste deel uit vrijwilligers blijft bestaan.

 

De solidariteit krijgt vaste vorm in een in eigen huis gemaakt blad. In het begin is het een eenvoudig gestencild ledenblad met de naam van de vereniging. Het blad CLASC Nederland geeft informatie over de eigen vereniging en uiteraard het reilen en zeilen van de vakbeweging in Latijns Amerika met alles wat daar omheen gebeurt.

Dankzij de inzet van vrijwilligers, leden van de vereniging, en onder leiding van secretaris G. krijgt het blad meer het karakter van een tijdschrift. Met enig goede wil zou je het een internationaal vakbondstijdschrift kunnen noemen. Het enige in zijn soort in Nederland. Vormgeving en drukwerk worden uitbesteed. De drukletter blijft die van de typemachine. Er kunnen nu ook foto’s, tekeningen en kaartjes van landen in worden afgedrukt. 

De facelift tot CLAT Nieuws gebeurt ongeveer tegelijkertijd met die van het Cuba bulletin, het enige andere blad dat zich richt op Latijns Amerika. Het eveneens gestencilde Cuba bulletin wordt na vertrek van de oprichtster voortgezet als een blad voor heel Latijns-Amerika met de titel ‘Revolucion’.

 

Het tijdschrift Revolucion als opvolger van het Cuba bulletin zal voortaan over alle landen van Latijns Amerika berichten  met voornamelijk vertalingen van linkse buitenlandse schrijvers.

 

Wouter Gortzak (1931-2014), vermaard linkse journalist en schrijver, schrijft in het eerste nieuwe nummer het voorwoord.

het cubabulletin in nieuwe vorm herleefd.

Toen Maria Snethlage, de motor achter het Cubabulletin, zich gedwongen zag haar werkzaamheden daaraan stop te zetten, hebben de overgebleven redakteuren zich gewend tot de lezers met het verzoek suggesties te doen die tot een mogelijke voortzetting ervan zouden kunne leiden. Het resultaat ervan was verheugender dan we zelfs in optimistische stemming hadden verondersteld. We ontvingen van de jonge uitgeverij Lynx het aanbod de administratie en exploitatie voor haar rekening te nemen en van vele lezers bereidverklaringen om aan de voortzetting van ons blad in nieuwe vorm mee te werken…. de algemene lijn van de inhoud wordt in grote trekken aangehouden: het blad wil informatie verschaffen uit (voornamelijk) buitenlandse bron met betrekking tot de ontwikkeling van de revolutionaire beweging in Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen. Een ontwikkeling die zich reeds bij het Cuba Bulletin inzette, en die er toe leidde dat het blad zich steeds meer bezighield met ontwikkelingen in alle Latijns-Amerikaanse landen, heeft er toe geleid dat het nieuwe blad een nieuwe naam heeft gekregen, die de inhoud ervan zo beknopt mogelijk dekt…” (Revolucion, latijns-amerika bulletin, nummer 1, maart 1972)

Het wezenlijke verschil tussen beide bladen is dat de bronnen van CLAT Nieuws voornamelijk getuigenissen uit de Latijns Amerikaanse vakbeweging CLAT zijn terwijl 'Revolucion' zich vooral bezighoudt met het socialisme als mogelijk model voor ontwikkeling van Latijns Amerika met Cuba als het grote voorbeeld. 

Zo is uit het socialistisch getinte Amerikaanse blad Monthly Review een artikel van James Petras overgenomen: "De overschakeling op socialisme in Chili, perspektieven en problemen". De Italiaanse kommuniste Rossana Rossandra  schrijft een artikel over de links revolutionaire beweging MIR in Chili en om het plaatje compleet te maken staat er een vertaling in van een redevoering van Fidel Castro. 

Wat voor de een een voorbeeld van ontwikkeling is, het zogeheten Cubaans socialisme, is voor de ander, in ons geval CLAT Nederland verre van een voorbeeld om de doodeenvoudige reden dat het Cubaanse regiem geen vrijheid van vakbeweging, meningsuiting en vereniging toestaat. Dat neemt niet weg dat je enige sympathie kunt hebben voor het land om op eigen benen te staan in weerwil van de Noord Amerikaanse druk.

1 opmerking: