donderdag 4 augustus 2022

OORLOGSBULLETIN 28. HOE PUTINSKI OEKRAÏNE WIL KORTWIEKEN.

 

Met de veroverde gebieden De Krim, de zuidelijke onderbuik van Oekraïne met controle over de Zwarte Zee kust  en de oostelijke gebieden Luhans en Donetsk is Oekraïne geopolitiek en economisch al flink gekortwiekt. Het zou kunnen dat Rusland een lijn wil trekken van Kharkiv tot Kherson.

Door Oekraïne voor een Naziland te houden, maakt Putinski impliciet een vergelijking met Nazi Duitsland, een Duitsland dat in Russische ogen nooit helemaal is weggeweest. Duitsland is na de Tweede Wereldoorlog herrezen uit de as van de oorlog en opnieuw het machtigste land van Europa geworden, economisch niet militair. Het is feitelijk een manke wereldmacht. Als Duitsland over eigen kernwapens zou beschikken zoals Frankrijk en Engeland dan zou het ook aan de tafel van de VN Veiligheidsraad mogen zitten en dat zou het Kremlin angst aanjagen.

In feite is Rusland met zijn oorlog tegen Oekraïne bezig het machtige Duitsland en in het verlengde daarvan de EU en de NATO in toom te houden. Zo een machtig Duitsland met op Europees grondgebied een bondgenoot als Oekraïne is voor de Russische machthebbers een angstaanjagend beeld. In hun ogen een bedreiging van hun veiligheid want Duitsland is en blijft een gevaar voor hun bewegingsvrijheid in Europa.

Een bedreiging ook van hun wereldbeeld. Het idee is zo bedreigend dat het voor Putinski reden is om een oorlog te beginnen tegen Oekraïne. Het land moet voor eens en altijd gekortwiekt worden zodat het niet langer een machtig bondgenoot van Duitsland en van Europa kan zijn. Tot zolang gaat de oorlog in ieder geval duren.

Tot hoever moet Oekraïne dan gekortwiekt worden? Dat is een geopolitiek kwestie. Wanneer kan Oekraïne een ongevaarlijke bondgenoot van Duitsland en in het verlengde daarvan van de EU zijn? Als het de helft van zijn grondgebied kwijt is? Zou kunnen. Oekraïne is twee keer zo groot als Duitsland maar heeft maar de helft van het inwoneraantal van Duitsland. De poging tot inname van Kiev wijst erop dat het oorspronkelijke plan van Putinski was om minstens de helft van Oekraïne inclusief de hoofdstad Kiev in te nemen.

Daarmee zou hij min of meer een verdeeld Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog hebben geschapen. Een Oost-Oekraïne met de hoofdstad Kiev en een West-Oekraïne met als hoofdstad Lviv. Dat plan is mislukt. Putinski is nu bezig aan plan B. Dat is de verovering van de pseudo onafhankelijke republieken Donbas en Luhansk, het behoud van de Krim uitgebreid met in het zuiden aansluiting bij Odessa. De aansluiting is tot Odessa is tot nu toe mislukt. Voorlopig ligt de grens bij Kherson en die wordt bedriegd door Oekraïne.

De verovering van Donbas en Luhansk geeft Rusland de mogelijkheid om het de rest van Oekraïne zo moeilijk te maken dat het eerder een last is voor Duitsland en de EU dan een sterke bondgenoot. Dat is nu al het geval. Oekraïne in oorlog met Rusland brengt hoge kosten mee voor de EU maar ook voor Rusland zelf. De vraag is hoe lang houdt Rusland dat vol? Met de Krim en aansluitende kustgebieden in handen heeft Rusland controle over de Zwarte Zee. Een controle die het hoe dan ook zal moeten delen met Turkije. Dat is dan weer een troost en vergeet niet Turkije is hoe dan ook een NAVO land en daar wil Putinski echt niet mee in oorlog raken.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten