woensdag 3 augustus 2022

64. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. ENERGIEREVOLUTIE: MILIEUDEFENSIE OF SHELL?

Wie voert de energie revolutie eigenlijk uit? Shell of Milieudefensie?
 

Aangemoedigd door de gerechtelijke uitspraak dat Shell niet alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen uitstoot maar ook voor die van de gebruikers van hun producten, heeft Milieudefensie de jacht op het grootkapitaal definitief geopend. Dankzij klimaat heeft Milieudefensie een nieuw wapen in handen in zijn strijd tegen het grootkapitaal. Een herhaling van de de linkse jaren zeventig van de vorige eeuw maar dan anders.

Milieudefensie heeft een waarschuwing gestuurd aan een aantal groot-kapitalistische bedrijven dat als ze niet als de wiedeweerga ervoor zorgen dat ze de uitstoot van CO2 terugbrengen naar de nomen van het Akkoord van Parijs en liefst meer dan dat, ze voor de rechter gesleept zullen worden.

Als het aan Milieudefensie ligt, wordt het een strijd op leven of dood want dat is hun inzet. Of we maken een einde aan de uitstoot van CO2 of de aarde gaat ten onder aan oververhitting. Wat Milieudefensie betreft is er geen tussenweg.

Ondertussen proberen Shell en andere groot - kapitalistische bedrijven er het beste van te maken. Ze onderschrijven het gevaar van CO2 voor de opwarming van de aarde (waar wetenschappelijk gesproken nog altijd vraagtekens bij zijn te plaatsen) en doen hun best om het gebruik van fossiele energie terug te dringen. Shell kondigde onlangs aan een miljard Euro te steken in een fabriek voor waterstof, een van de mogelijke oplossingen voor fossielvrije energie ten behoeve van industrie en transport.

“Shell heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van Holland Hydrogen I, de grootste groene waterstoffabriek van Europa. Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel. De 200 MW elektrolyser wordt gebouwd op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en produceert 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell. De groene waterstof bevoorraadt het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam straks via de HyTransPort-pijpleiding. In de raffinaderij vervangt het een deel van het grijze waterstofgebruik, waarmee de productie van energieproducten zoals benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk koolstofvrij wordt. Naarmate er meer waterstoftrucks op de markt komen en het netwerk van waterstofvulpunten voor zwaar vervoer groeit, kan de levering van groene waterstof ook hierop worden gericht om te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer." (website Shell)

Een volgende stap van Shell is de transitie van van Shell Chemicals Park naar nul emissie.

“Shell Chemicals Park Moerdijk kondigt vandaag plannen aan om binnen tien jaar een chemiepark te zijn met netto nul CO2-uitstoot. Ook investeert Shell Chemicals Park Moerdijk in circulariteit: een nieuwe fabriek gaat ervoor zorgen dat van plastic afval weer nieuwe chemicaliën gemaakt worden. De fabriek is naar verwachting in 2024 operationeel. Het gaat om een zogeheten pyrolyse-olie-upgrader. De fabriek kan de kwaliteit van pyrolyse-olie - een vloeistof gemaakt van moeilijk te recyclen plastic afval - verbeteren en omzetten in chemische grondstoffen voor de fabrieken op Shell Chemicals Park Moerdijk. Hierdoor zijn minder aardolieproducten nodig.” (website Shell)

Wie anders kan zulke stappen zetten op weg naar het akkoord van Parijs (een dom akkoord maar dat is een ander verhaal) zonder meteen de economie en de welvaart van miljoenen burgers in gevaar te brengen?

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten