Je kunt natuurlijk veel idealen hebben of van alles willen in de politiek maar uiteindelijk moet er een regering komen en in Nederland is dat altijd een coalitie regering bestaande uit meerdere partijen. Een tweede vereiste voor de regeerbaarheid van het land is dat zo een coalitieregering over een meerderheid beschikt in de Tweede Kamer, liefst ook in de Eerste Kamer maar op zijn minst in de Tweede Kamer. Coalitievorming is dus zetels tellen totdat je een meerheid hebt, liefst een ruime meerderheid zodat bij dissidentie niet meteen de regering valt.
Maar naarmate de partijpolitieke versplintering toeneemt wordt het vormen van een regeringscoalitie die de meerheid heeft moeilijker. Volgens de peilingen haalt de huidige coalitie volgens het gemiddelde van de laatste 4 peilingen 75 zetels. Dat is dus een zetel te weinig om een meerderheidsregering te vormen.
Het kan natuurlijk dat de verkiezingen een paar zetels meer opleveren voor de huidige coalitie dan de peilingen nu aangeven. Een ruime meerderheid zal het niet worden maar als elke coalitiepartner een zetel meer haalt dan de peilingen aangeven dan heb je een meerderheidscoalitie met 79 zetels (t/m 14 maart). Dat is te doen, vooropgesteld dat het vierspan verder wil, wat maar de vraag is.
Halen ze niet de meerderheid of willen ze als Vierspan niet verder wat zijn dan de mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie? Om te beginnen zal de VVD altijd deel uit moeten maken van zo een meerderheidscoalitie. Zonder de VVD is alleen een Zevenspan coalitie mogelijk. Dat is vragen om politieke moeilijkheden al hoewel in België hebben ze het hem geleverd op federaal niveau om een coalitie met 8 partijen te vormen maar dan wel bestaande bestaande uit vier strekkingen: liberalen, socialisten, groenen en Vlaamse Christen Democraten.
In Nederland heeftt een Monstercoalitie van VVD, PvdA, CDA en GL volgens de peilingen met 77 zetels een krappe meerderheid. Met de 15 zetels van D66 er bij zou het pas een echte Monstercoalitie worden met 93 zetels in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid dus maar het zal veel kunst en vliegwerk vereisen van de premier om de boel bij elkaar te houden. Is zo een coalitie mogelijk? In beginsel wel maar er zal veel en lang onderhandeld moeten worden. Wie wil wat inleveren voor de regeerbaarheid en de toekomst van het land? Heikele punten zijn: klimaat, migratie, sociale voorzieningen , zorg en veiligheid. Ga er maar aan staan.
In België is de complicerende factor dat er zowel Waalse als Vlaamse partijen in de federale regering moeten zitten. Zelf zie ik GL niet in een nieuwe regering komen. Ik denk dan eerder aan de PvdA.
BeantwoordenVerwijderen