Officiële foto van de ontmoeting tussen de Chinese President Xi Jinping en de Noord Koreaanse leider Kim Jung-un, vrijgegeven op woensdag 28 maart jongstleden. |
Ik heb tot nu toe de China factor gemist in het nieuws over de historische ontmoeting tussen de leiders van de twee Korea’s. Het kan toch geen toeval zijn dat de bal is beginnen te rollen na een uiterst geheimzinnig bezoek per trein van onze Noord Koreaanse leider Kim Jong-un met de Chinese President Xi Jinping? Hij zal niet naar China gereisd zijn om daar een kopje thee te drinken. Ik denk dat hij gesommeerd is om naar China te komen en dat hij daar precies te horen heeft gekregen wat van hem verwacht wordt.
Wat precies van hem verwacht wordt, weten we natuurlijk niet en zullen we misschien ook nooit weten tenzij een of andere Geheime Dienst er ooit achter komt. Maar je kunt wel speculeren wat er in grote lijnen aan de orde is geweest. Alles begint dan met de vraag waarom China aan Kim Jong-un gelast heeft naar China te komen?
Ik waag het erop dat dit is gebeurd omdat het tot de Chinezen begon door te dringen dat de ruzie tussen Kim en Trump wel eens een verkeerde afloop zou kunnen hebben voor de Chinezen. Ik bedoel dan niet een kernoorlog maar een oplopend conflict dat tot meer Amerikaanse aanwezigheid in Zuid Korea en de Chinese zee zou kunnen leiden. Dat zou ingaan tegen hun langere termijn strategie om de Amerikaanse aanwezigheid in hun invloedssfeer in Z.O. Azië terug te dringen.
Een tweede factor is dat Kim Jong-un met een eigen kernwapen aan de grens van China in de toekomst ook een bedreiging voor China zelf zou kunnen vormen. Dat wil China natuurlijk voorkomen. Dat zou hun invloedssfeer in Z.O. Azië kunnen bedreigen en zelfs kunnen terug dringen.
Een derde factor is dat gezien hun groeiende economische en militaire macht in de wereld China geen behoefte meer heeft aan luizen in de Amerikaanse pels zoals Noord Korea tot nu toe was. Dat ook betekent het einde van Kim Jong-un tenzij hij bereid is zich aan te passen aan de nieuwe situatie en dat betekent vrede met Zuid Korea zodat de 30.000 Amerikaanse troepen met hun wapens kunnen vertrekken.
Kim Jong-un is met niet te mis verstane woorden verteld dat hij onmiddellijk moet stoppen met het treiteren van Amerika en Zuid Korea en met de ontwikkeling van een eigen kernmacht. De wens om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren zou dus wel eens een heel nadrukkelijke Chinese wens kunnen zijn waaraan Kim wel moet voldoen wil hij politiek en economisch overleven. In ruil daarvoor heeft hij van de Chinese bazen garanties gekregen voor het voortbestaan van de Kim familiedynastie.
Plausibele analyse.
BeantwoordenVerwijderenHet zou kunnen. Vraag is wel of de Chinezen nu zitten te wachten op één (verenigd) Korea aan hun grens. Want is dat niet de laatste stap in dit proces. Zie het proces tussen de DDR en de BRD.
BeantwoordenVerwijderenMaar misschien is dat beter dan een grotere aanwezigheid van de Amerikanen in de Zuid Chinese Zee.
Overigens is dat ook een strategische positie die misschien aan heroriëntatie toe is. De Zuid Chinese Zee is vooral van belang vanwege de fossiele brandstoffen. En juist China ziet in, meer dan de VS, dat de focus moet worden gericht op andere bronnen van energie.
Heel plausibel is in ieder geval dat Kim instructies heeft gekregen in Peking!