dinsdag 23 mei 2017

WAARHEEN IN COALITIELAND NEDERLAND?

Pechtold moet oppassen of zijn leven wordt niet voltooid met een ministerschap.

Dat het niet gelukt is om een kabinet te vormen van CDA, VVD en D66 met Groen Links vind ik jammer. Ik had gehoopt dat Groen Links leider Jesse Klaver in staat zou zijn geweest om een brug te slaan tussen zijn aanhang met de meer volkse partijen VVD en CDA en D66 die eenzelfde soort aanhang heeft als GL. Ondanks zijn sociaal-christelijke achtergrond is het hem dus niet gelukt. Heeft Klaver en met hem ook de 3 andere partijen een historische kans gemist of komt er nog een ronde? Niemand die het weet. Wij kiezers wachten in bescheidenheid af.

Dat D66 grote moeite heeft met de Christenunie verbaast me niet. In een coalitie met VVD, CDA en  CU komt D66 in zijn eentje op de linkervleugel of wat daar voor moet doorgaan, te staan. D66 zit graag in het midden zoals het CDA vroeger tussen PvdA en VVD. In dit geval wordt het 3 tegen 1 en dat zit D66 strategisch niet lekker. Hoe graag Pechtold ook minister wil worden, want dat wil hij wel heel graag.

Nee, dan zou een coalitie met de SP veel beter zijn voor Pechtold maar die wil niet. Het CDA doet heel hard zijn best om Emile Roemer te overtuigen maar tot nu toe zonder succes. Met deze actie wil het CDA ondertussen D66 duidelijk maken dat het niet aan haar ligt dat de SP niet meedoet en de Christenunie wel. Hogere tactiek van Buma. 

De argumenten van de SP dat ze niet mee wil regeren met de VDD zijn net zo weinig overtuigend als die van D66 tegen de Christenunie. De SP wil zijn vingers niet branden aan Rutte c.s. zoals de PvdA kennelijk heeft gedaan. Inhoudelijk is dat flauwekul. Nederland is opgebouwd door Christenen, Liberalen en Sociaaldemocraten dus eigenlijk kun je in een coalitie nooit geen enkele partij uitsluiten. Maar ja, inhoud is een ding, politieke tactiek een ander.

En Geert Wilders dan? Mag je die wel uitsluiten? Een moeilijk geval. Indertijd vond ik van niet. Meedoen maakt verplicht en kan helpen om een heilloze polarisatie af te wenden maar dat liep dus goed fout. Toen het op plichten aankwam liet Wilders het in een coalitie met CDA en VVD na maanden onderhandelen volledig afweten. Ondertussen was de polarisatie verplaatst naar het CDA. In die partij begonnen de rekkelijken en de preciezen een strijd op leven en dood over wat wel en niet Christelijke etisch verantwoord zou zijn.

Op dat moment gruwde ik van het CDA. Preciezen zijn altijd gevaarlijk in de politiek. De PvdA is daar het CDA zelfs ooit in voorgegaan. In de tijd dat Joop den Uyl na een grandioze verkiezingsoverwinning (53 zetels, het hoogste zetel aantal dat de PvdA ooit heeft gehaald) door de preciezen van regeren werd afgehouden. 

Die dachten dat ze met zo een overwinning de Katholieke KVP op de knieën konden krijgen. Dat de KVP uiteindelijk ook voor een kabinet met de VVD kon kiezen, kwam blijkbaar niet bij deze preciezen op.Toen gruwde ik van de PvdA. Joop den Uyl is daarna nooit meer aan de bak gekomen. CDA leider Buma heeft dus alle redenen om Wilders met zijn pseudo partij buiten de deur te houden.


Wat dan wel? Wie het weet mag het zeggen. De SP zou het moeten durven om de plaats van de PvdA in te nemen en in een coalitie met CDA, D66 en VVD moeten stappen maar blijkbaar zijn de geesten in de SP daar nog lang niet rijp voor. De CU is en blijft een hachelijke optie, niet alleen voor D66 maar ook vanwege de krappe meerderheid die het in de Tweede Kamer zou opleveren. Je zou de PvdA met zijn 9 zetels er bij kunnen halen, dat brengt meer politiek evenwicht in de coalitie,  maar Asscher wil echt niet na het dramatische verlies van zijn partij. Coalitieland Nederland zit muurvast. Tom Poes verzin een list.

1 opmerking:

  1. D66 en ChristenUnie gaan toch in gesprek, vernam ik vanmiddag. Niet verstandig. Niet alleen vanwege krappe meerderheid. Beide partijen zullen heel veel water bij de wijn moeten doen op levensbeschouwelijk vlak om tot elkaar te komen. Dat komt ze gegarandeerd op afstraffing van hun kiezers te staan bij volgende verkiezingen. En het land zou er ondertussen ook niet veel mee opschieten.

    BeantwoordenVerwijderen