zaterdag 3 november 2012

ZORGPREMIE


PvdA voorzitter Hans Spekman vindt dat nivelleren een feest is.

Mocht er nog iemand aan twijfelen dat Nederland een regelzuchtig kruideniersland is tot twee cijfers achter de komma dan weten we het nu zeker dank zij de nivellering via de zorgpremie door het aanstaande kabinet Rutte II. Nivelleren via de zorg, is dat nu wel zo verstandig? Waarom niet, in Nederland wordt alles maar dan ook alles gebruikt om te nivelleren. De arbeidsmarkt, de woningmarkt, het vervoer, het onderwijs en nu dus ook de zorgmarkt.

Je zou denken dat als je wilt nivelleren je dat het beste kunt doen via het belastingstelsel. Dat gebeurt ook. We hebben in Nederland zoals in alle beschaafde landen een progressief belastingstelsel waarin degenen die meer verdienen ook meer betalen. Op die manier betalen de sterkste schouders –in financiële termen dan toch – de grootste financiële lasten.

Als er te weinig wordt genivelleerd kun je dat dus het beste corrigeren met behulp van belastingstarieven. Zo niet in Nederland. Daar wordt alles aan nivellering onderworpen. Tot hoever kun je daarbij gaan? Sommigen zouden het liefst een totale nivellering hebben zodat we straks allemaal in een C&A pak lopen, de Nederlandse variant op het Mao pak, maar over het algemeen beseft men dat met zo’n drastische nivellering uiteindelijk geen mens gediend is.

Moet je wel op andere terreinen dan de belastingen nivelleren? Neem nu de woningmarkt, een markt waarover Den Haag zich sinds de Tweede Wereldoorlog met liefde buigt. Het is de markt waarlangs Nederland dwangmatig in het gareel wordt gehouden daarin gesteund door woningbouwers, cooperaties, architecten en ambtenaren, zozeer zelfs dat de gemiddelde Nederlander al lang niet meer beseft hoezeer hij in een door den Haag geregisseerd keurslijf zit. Maar is daarmee de woningnood in Nederland opgelost? Welnee, het blijft sukkelen van de ene mislukking naar de andere.

In het onderwijs is het al niet anders. Den Haag regelt het van je geboorte tot aan je dood. Overal zijn regels voor en voorzieningen met uitzonderingen zodat toch iedereen mee kan. In beginsel althans, want in de praktijk loopt het toch allemaal anders dan gepland. Scholen zijn onpersoonlijk geworden, docenten en leraren gedemotiveerd en veel leerlingen haken af of kiezen het verkeerde onderwijs. De technische opleidingen blijken zodanig verwaarloosd dat Nederlandse bedrijven straks geen personeel meer kunnen vinden.

Ik vrees dat het met de zorg dezelfde kant op zal gaan. Ook die sector is onderdeel geworden van het Nederlandse spel om de nivellering waardoor alles weer onnodig ingewikkeld gaat worden zodat er straks ook weer van alles mis kan gaan zoals bij de WAO en de AWBZ. Fraudegevoelige regelingen zijn het die uiteindelijk in hun tegendeel verkeren. Maar geen nood in Den Haag pakken ze dat meteen op en regelen er weer wat anders tegenaan. Zo blijven we lekker bezig.

5 opmerkingen:

  1. Het Nederlandse zorgsysteem is door en door verrot. I.p.v. de tarieven op te schroeven moet de bezem door het systeem.
    Een voorbeeld hoe het beter, goedkoper, sneller en efficienter kan is het Duitse systeem. Daar maakt de overheid winst en dalen de premies. Politieke lafheid uit angst voor kiezersverlies verhindert dit echter. Dus wordt de burger uitgemolken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uiterst merkwaardige gedachte die Rutte en Samsom hebben gevolg hier. Een maatregel in voeren om "te nivelleren". Om vervolgens de IB belastingtarieven naar beneden te schroeven om te denivelleren. Dat had allemaal veel eenvoudiger gekund.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. En de premies zijn al zo hoog vergeleken met België.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem

    Eens dat er een bezem doorheen moet. De Belgische zorg is bv. veel klantvriendelijker, soepeler en heeft ook nog lagere premies. Zie de opmerking van @ ZJA.

    @JP

    Ik hoor ut.

    @aad verbaast

    Mee eens; Verhoog de bealsting van de laatste schijf of voeg een schijf toe voor de allerrijksten. Eenvoudiger, eerlijker (het gaat om belasting en niet om zorg) en dus ook minder fraudegevoelig.

    @ZJA

    Mee eens; Blijft lang doorzeuren.

    BeantwoordenVerwijderen