woensdag 19 oktober 2011

OCCUPY BEWEGING MEER DAN FACEBOOK ACTIVISME?





Wat moet ik als vermaledijde babyboomer eigenlijk vinden van de Occupy beweging? Ervaring met bezetten en demonstreren heb ik genoeg. In mijn eigen studiestad Nijmegen demonstreerden we in de jaren zestig elke maand met vertrek vanaf het Jan van Hoofmonument bij de brug over de Waal tegen de oorlog in Vietnam. Daarna volgden Berlijn, Brussel en Parijs.

Maar in tegenstelling tot de demonstraties en acties van toen, die de konkrete doelstelling hadden om de publieke opinie te doen keren tegen de oorlog in Vietnam, mis ik nu heldere doelstellingen. Ik weet niet waar de Occupy beweging heen wil. Ik zie op de borden en de leuzen veel onvrede met de bestaande wereld en oproepen tot een menslievende wereld. Beide vind ik logisch maar hoe doe je dat?

Indertijd stelde ik vast dat mijn jaren zestig en zeventig generatie uiteindelijk is vastgelopen in twee stromingen die ik nu terugzie in de Occupybeweging. De ene stroming van lief zijn voor elkaar is de erfgenaam van de hippiebeweging waar overigens cultureel veel boeiends is uit voortgekomen. De andere stroming is met zijn meer politiek geformuleerde doelstellingen, hoe vaag ook, meer de erfgenaam van het jaren zestig links dat vooral was georiënteerd op het socialisme als alternatief voor het kapitalisme.

De beide stromingen eindigden toen als gevolg van radicalisering in een cultureel en politiek isolement. Daarvoor waren al veel aanhangers afgehaakt. Zij hadden besloten om met hun verworven bagage aan nieuwe ideeën en opvattingen aan een lange mars door de bestaande politieke en culturele instellingen te beginnen. Sommigen, zoals bijvoorbeeld de Duits Franse studentenleider Cohn Bendit en kabouterman Roel van Duijn, deden dat met enig succes maar de meesten bekommerden zich uiteindelijk om huisje, boompje en kinderen.

Dat gaat al eeuwenlang zo want bestaande ideeën, opvattingen, normen en waarden en de daarbij behorende structuren zijn veel taaier dan men in zijn jeugdige enthousiasme denkt. Wat dat betreft heb ik dus mijn les wel geleerd. Ik geloof niet meer in radicale veranderingen en radicale minderheden. Ik geloof daarentegen wel aan trouw aan je idealen en je blijven inzetten voor je medemens en de samenleving zonder dat je ooit de zekerheid hebt dat het daardoor allemaal ook beter zal worden. Want dat is ook een les die het leven je ook geeft. Mensen zijn nogal eens onverbeterlijk.

De kunst is om dit te accepteren en dan toch te blijven geloven in medemenselijkheid. In een tentje te gaan zitten op en of ander plein alsof het een vriendenpagina op Facebook is daarvoor niet genoeg. Dat is te vrijblijvend en te mooi om waar te wezen. Het kan wél een begin zijn van het besef bij een nieuwe generatie dat actie nodig is. Als dat zo is, wens ik hen veel succes met hun lange mars door maatschappij en samenleving.

6 opmerkingen:

  1. De ontbrekende doelstellingen heb ik ook al geconstateerd. Geef ze een kans, ze hebben het zo verdiend. Niks gaat meer zoals vroeger, een van de belangrijkste oorzaken daarvan is internet. We moeten ook niet vergeten dat wij (jij, ik en al die andere betweters) nu OUD zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook zo mijn twijfels bij al die Facebook-oproepen. Zaterdag zou het Occupy Antwerp op de Groenplaats moeten zijn. Ga daar zeker bij gelegenheid eens zien hoe het uitpakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie ook wel wat paralellen in de wereldwijde beweging in de jaren 60 en 70 toen er ook werd opgestaan tegen de gevestigde orde. Met toch wel grote successen. Er zijn veel dingen veranderd in de samenleving. Daarna is het jaren en jaren stil geweest. Iets waar ik me altijd over verbaasd heb trouwens. Er was immers genoeg om tegen in opstand te komen.
    Misschien dat de tijd dan nu echt rijp is, dat er weer zoiets kan gaan gebeuren. Lijkt me een goede zaak dat de discussie eindelijk weer eens breed loskomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanwege een reis reageer ik nu pas.
    @Blewbird
    Oud? wat is dat? Van mij krijgen ze alle kans.

    @Johan
    IK hoor het wel. Gezellig de Groenplaats. Kom ik je misschien wel gezelschap houden.

    @aadverbaast
    Discussie zat maar waar zal die toe leiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan me wel vinden in je benadering van Occupy. Vond de reactie van Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM, bepaald bemoedigend. Het FD van 27 okt. zei hierover:
    Sijbesma roept financiële instellingen op te luisteren naar de Occupy-beweging. Aanhangers van deze beweging demonstreren voor het Amsterdamse beursgebouw om hun onbegrip te uiten over de grote invloed van de financiële wereld. Financiële instellingen moeten zichtbaar dienstbaarder worden. Het bedrijfsleven dreigt te worden meegesleept door de problemen in de financiële economie. De financiële economie moet een smeermiddel zijn voor de reële economie, maar de financiële economie is veel groter en lijkt de reële economie te sturen. Zelfs de democratie lijkt er geen vat op te hebben. De groeiende Occupy-beweging laat zien dat de bezorgdheid over de grote invloed van financiële instellingen weerklank vindt in de hele wereld. De financiële wereld moet die zorg serieus nemen en maatregelen nemen om weer dienstbaar te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @mathy peters

    De financiële wereld aan banden leggen is hard nodig maar of het zal lukken is de vraag. Het is goed dat de Occupy beweging zich daarvoor inzet maar helaas lees ik nu in de kranten ook allerlei vervelende dingen over de Occupyers zoals overmatig drugs gebruik. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen