woensdag 14 augustus 2024

INVAL OEKRAÏNE IN RUSLAND

 

Soldaten van het 252 ste bataljon poseren voor een gebouw in het dorp Poort in het district Belgorod op 10 augustus 2024. (Suspilne News)

De inval van het leger van Oekraïne in de Russische regio Koersk legt een zwakte bloot van Rusland die tot nu toe door veel waarnemers als sterkte werd gezien; de reusachtige uitgestrektheid van het land.


In de loop van de geschiedenis heeft Rusland laten zien dat zijn uitgestrektheid in zijn voordeel is. Zo was Rusland gewoonweg te groot voor het enorme leger van Napoleon. Als een klassieke strateeg zette hij in op de verovering van de hoofdstad Moskou, maar het werd voor zijn leger teveel toen Moskou in brand was gestoken en verlaten. De logistieke lijnen waren te lang en te traag. De tactiek van de verschroeide aarde leidde er toe dat Napoleon bij gebrek aan voorraad terug moest trekken in een winters landschap waar zijn leger niet tegenop was gewassen. 


De Tweede Wereldoorlog was een andere oorlog. De Duitsers dachten met moderne, snellere vervoersmiddelen de Russen te kunnen overvallen en Rusland in te nemen. Het bleek een overschatting van zichzelf en een onderschatting van de uitgestrektheid van het land. Aanvankelijk boekte de blitzkrieg succes totdat Stalin zich met zijn legers herstelde, de ijzeren wil van de bevolking wist te mobiliseren en hulp kreeg van de geallieerden. Duitsland’s aanval werd gebroken. 


Het doel van Oekraïne is niet de verovering van Rusland maar het land uit zijn evenwicht te brengen, militair, politiek en sociaal-psychologisch. Het is een tactische zet die op langere termijn tot resultaat kan hebben dat de bestuurbaarheid van het land in oorlog onder druk zet waardoor andere, misschien onvoorziene krachten de kop opsteken. Krachten die het einde van de oorlog dichterbij moeten brengen, een einde ook met een verzwakt Rusland.


De militaire blogger Shurigyn: “The goal of this new strategy is to put Russia before the prospect of an increasingly costly war (financially, reputationally and organizationally) and to force it to negotiate peace by November-December.” (CNN)


De tactische zet van Oekraïne Rusland binnen te vallen en zijn kwetsbaarheid bloot te leggen, zal op korte termijn de oorlogsvoering uit balans brengen. Rusland zal zijn oorlogsstrategie moeten herzien. 


De eerste Russische mislukking was de blitzkrieg gericht op de verovering van Kiev en de installatie van een Rusland gezind regime. De tweede was de landoorlog in het oosten die weliswaar voor enige verovering van land zorgde maar tegen een steeds hogere prijs aan mensenlevens en materiaalkosten. 


Nu blijkt deze bijna klassieke loopgravenoorlog Oekraïne niet zodanig verlamd te hebben dat het land niet in staat is land te veroveren in Rusland zelf, de heilige bodem van moedertje Rusland.


De invasie legt ook nog eens de sociaal-psychologische staat van de bevolking aan de randen van het Russische rijk bloot. Het filmpje van de vrouwen die Putjinski smeekten hen te hulp te komen, toonde een bevolking die zich niet bewust is van de zo nabij gevoerde oorlog en verraadt een houding van onderworpenheid. De Russische provinciale en plattelandsbevolking heeft zich na bijna 200 jaar afschaffing van het lijfeigenschap, nog steeds niet helemaal bevrijd van het slavensyndroom en vadertje tsaar is in de persoon van Putjinski nog steeds de grote slavenhouder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten