donderdag 15 augustus 2024

IN MEMORIUM VOOR EEN VERMOORDE POLITIEKE GEVANGENE

ETUDE TABLEAUX Op,39, No 5 Rachmaninov   Pavel Kushnir (Piano)

Niemand verdient het om vergeten te worden door zijn naasten, sommige mogen niet vergeten worden door de wereldgemeenschap. Zo iemand is de pianist Pavel Kushnir, een zo goed als onbekende politieke gevangene in Rusland die is vermoord omdat hij kritiek had op de oorlog die zijn land tegen Oekraïne voert.

"Muzikant en anti-oorlogsactivist Pavel Kushnir stierf in een voorlopige hechtenis in Birobidzhan, de hoofdstad van de Joodse Autonome Regio van Rusland, zo meldde de Telegram-zender Vot Tak op 2 augustus, daarbij verwijzend naar Kushnirs vrienden.

Russische agenten van de Federale Veiligheidsdienst (FSB) arresteerden Kushnir eind mei omdat de dienst beweerde dat hij opriep tot ‘terroristische daden’, aldus een groep op de Russische sociale mediasite Vkontakte die ‘Atypisch Birobidzhan’ heet.

De zaak tegen Kushnir werd geopend vanwege zijn video's op het YouTube-kanaal "Inoagent Mulder", waar hij sinds november 2022 vier video's had gepubliceerd waarin hij op poëtische wijze kritiek had op het beleid van de Russische autoriteiten, de wetten en de oorlog in Oekraïne.

Sinds het begin van de grootschalige invasie van Oekraïne heeft Rusland strenge censuurwetten ingevoerd om het bekritiseren van de oorlog tot een ernstig vergrijp te maken. Veel mensen zijn met lange gevangenisstraffen achter de tralies gezet omdat ze zich uitten tegen de oorlog, ook die welke worden gepost op sociale media.

De FSB typeerde de berichten van Kushnir op Youtube als oproepen tot de “gewelddadige omverwerping van de constitutionele orde in Rusland door middel van revolutie”, aldus “Atypische Birobidzhan.”

Kushnirs vrienden, Olga Romanova, hoofd van het project 'Detained Rus', en pianiste Olga Shkrygunova, vertelden 'Vot Tak' dat de activist op 39-jarige leeftijd, op 27 juli stierf na een hongerstaking.

Romanova zei in een interview met het Russische mediakanaal 'Current Time' dat ze hoorde over de dood van Kushnir via een brief van zijn celgenoten in het voorlopige detentiecentrum.

Shkrygunova vertelde "Vot Tak" dat ze van zijn moeder over de dood van Kushnir hoorde. Ze voegde eraan toe dat zijn familie niet veel publiciteit wilde en zei dat ze mogelijk geïntimideerd waren door de politie.

Het nieuws over de dood van Kushnir komt na de historische gevangenenruil op 1 augustus tussen Rusland en verschillende westerse landen. De staten wisselden in totaal 24 gedetineerden uit, de grootste in bijna vijftien jaar.

Tot degenen die door Rusland zijn vrijgelaten, behoren activisten, journalisten en oppositieleiders, met name de Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich en de in Rusland geboren Pulitzerprijswinnaar Vladimir Kara-Murza." 

( The Kyiv Independent, 3 augustus 2024)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten