Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag als de kleine koning die de premier van Nederland met hulp van de brandweer op zijn plaats wijst. |
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is een voorbeeld van hoe het niet moet. Zijn gedrag is ook geen bijdrage aan publiek vertrouwen in politiek en bestuur. Dat de ene bestuurder de andere langs de weg van de rechter tot de orde wil roepen is voor de doorsnee burger onbegrijpelijk. En dan ook nog dreigen met een dwangsom.
Onze bestuurlijke elite met dus de burgemeester van Den Haag voorop is verworden tot een technocratie. Bestuursconflicten oplossen met technocratische argumenten en juridische ingrijpen is niet de weg. Ze horen dit onderling naar behoren en zonder publiekelijk gemaakt conflict op te lossen.
De Haagse burgemeester gedraagt zich als en technocraat. Uit naam van de brandveiligheid sommeert hij de premier het Torentje te verlaten. Naast de mate van brandveiligheid spelen nog andere zaken en belangen.
Het is de fout van onze tijd. Politici en bestuurders zijn technocraten geworden. Ze verschuilen zich achter technische, wetenschappelijke argumenten om hun bestuurlijke zin door te drijven. Bestuurlijke en politieke afwegingen worden niet of of te weinig gemaakt.
De burgemeester gedraagt zich als een activist, als een Urgenda, Milieudefensie en andere NGO’s die op basis van technische en/of wetenschappelijke argumenten de burgers de wet willen voorschrijven. Juist als bestuurders zouden zij zich daartegen moeten verzetten en het primaat van de politiek moeten opeisen.
Het is aan de politiek om de afweging te maken wat de prioriteiten zijn in de samenleving. Bestuur moet gebaseerd zijn op zorgvuldige politiek, democratische besluitvorming en niet uitsluitend op technische of wetenschappelijke opvattingen. Die mogen mee worden gewogen maar de politiek beslist.
Ik vrees dat met zulke bestuurders het nog lang zal duren voordat het vertrouwen in de politiek zal zijn hersteld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten