donderdag 6 juni 2024

EEN ONSJE MINDER EUROPA MAG WEL



De PVV of eigenlijk eenpitter Wilders was zo geschrokken van de invoering van de EURO en allerlei andere Europese maatregelen dat hij net als de Britten uit de EU wilde stappen. Veel kiezers waren al net zo geschrokken en stemden op hem.


De Engelsen waren zo gek om uit de EU te stappen met hulp van de komische aartsconservatief Nigel Farage en de opportunistische Conservatieven. Nou moeten de Engelsen van nature al weinig hebben van het continent maar dit was een domme zet. De Britten moeten nu op de blaren zitten.


In Nederland is het gelukkig niet tot een Nexit gekomen. Daarvoor zijn we een te klein land. Geopolitiek en economisch hebben wij de EU hard nodig. Mede dankzij de EU zijn we een welvarend land geworden. Mede dankzij de EU is Europa sinds de Tweede Wereldoorlog een vredig continent totdat Putjinski in februari 2022 besloot Oekraïne binnen te vallen. 


Maar hoeveel EU hebben we als Nederland eigelijk nodig? Daarover is in ons land weinig of niet nagedacht. Of je was een fanatieke fan van Europa, hoe meer Europa hoe beter, of je moest er niks van hebben.


Die fase hebben we nu gelukkig achter ons gelaten. Eindelijk wordt er nagedacht over wat de EU wel en niet moet doen. We moeten daarvoor weer het beginsel van de subsidiariteit van stal hallen. Een moeilijk woord voor daar besturen waar dat het meest effectief is.


Het is niet effectief om van de diversiteit van Europa een bureaucratisch georganiseerde eenheidsworst te maken. De diversiteit van de landen moet gerespecteerd worden.


Wat ook niet nodig is, is om voor alle landen dezelfde maatregelen af te kondigen voor bijvoorbeeld klimaat, natuurbeheer, cultuur enz. Elk land moet zelf kunnen bepalen wat het aan natuur wil behouden, wat voor landbouw is bestemd, of er al dan niet windmolens op zee of op land worden gebouwd of alleen maar kernenergie enz.


Nederland is vergeleken met andere landen een overbevolkt land. Het is zelfs bezig om een stadstaat te worden, een soort New York aan de Noordzee. Dat vergt een heel ander beleid dan bijvoorbeeld een land als Duitsland of Oostenrijk nodig heeft.


De EU moet geen gecentraliseerde mastodont worden die zich overal mee bemoeit. Integendeel het moet met de diversiteit en subsidiariteit als uitgangspunten de voorwaarden scheppen waardoor elk EU land zich optimaal kan ontwikkelen. 


Het kan daarom geen kwaad als er bij deze verkiezingen een onsje minder Europa uitrolt. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten