dinsdag 26 maart 2024

VOER VOOR POLITICOLOGEN 33. MISPLAATST NATIONALISME VAN WILDERS

In 2018 was Wilders gastspreker in het Russisch parlement, een parlement waarvan de leden niet gekozen zijn door geheime en vrije verkiezingen. Het is een grote fout van Wilders dat hij daar heeft gestaan en schreef dat hij er trots op was. Het is niet in het belang van de Nederlandse burgers dat Wilders als vrije burger en parlementslid zich laat feteren door een door Putjinski gelijkgeschakeld parlement. 

 

Een zekere mate van nationalisme is nodig. Een mens, geen enkel mens, ook niet degenen die zich kosmopolieten wanen, kan de hele wereld omarmen als zijn wereld. Een mens heeft nu eenmaal zijn beperkingen, ondanks internet en wereldomspannende sociale media.


Ieder mens heeft een vertrouwde omgeving nodig en daar is nationalisme een antwoord op. Je spreek dezelfde taal, je deelt dezelfde geschiedenis, je kent de heersende waarden en normen en snapt de rituelen en symbolen.


Je deelt een gezamenlijk politiek systeem in ons geval een democratisch systeem met vrijheid van meningsuiting en vereniging en onafhankelijke rechters. We zijn gelijkwaardigheid voor de wet en vertrouwen op sociale voorzieningen als basis voor bestaanszekerheid.


Nederlandse kosmopolieten ontgaat de noodzaak van een zeker nationalisme. Zij denken dat we met een vingerknip Europeanen kunnen worden en dat Brussel een soort Washington DC is. Je zou het willen want dat vergemakkelijkt de ontwikkeling van een Europese geopolitieke strategie tegenover Rusland en China en tot op zekere hoogte ook tegenover de VS. Maar het is niet zo en het zal voorlopig ook niet zo zijn. 


Er bestaat geen Europese identiteit die vergelijkbaar is met een Noord-Amerikaanse identiteit. Dus moeten we roeien met de riemen die we hebben en dat zijn de soevereine natiestaten met elk een door de eeuwen heen ontwikkelde nationale identiteit.


Opdat de Europese boot strategisch en geopolitiek stabiel en op koers blijft, moeten de natie staten bereid zijn om hun nationalisme her en der opzij te zetten.  


Het Putjinski nationalisme, gesteund door een gelijkgeschakeld parlement, wil ons soort nationalisme en daarmee ons welzijn en welvaart onderwerpen aan Russische belangen. Daarvoor wil Rusland de EU uit elkaar spelen en uiteindelijk kapot maken maar zonder de EU kunnen Nederland en zelfs machtige landen als Duitsland en Frankrijk het wel schudden. 


Europa zal eensgezind de strijd aangaan met Rusland en China als dat nodig is of zal niet meer zijn. En als de EU niet meer is dan zal ook de Nederlandse identiteit bezwijken onder de macht van Rusland. Europa moet, tot op zekere hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten