woensdag 27 maart 2024

DE ONBEZONNEN ENERGIETRANSITIE

Het tegenwoordig Britse Shell staat in het brandpunt van de discussie over de energietransitie. Voor de klimaatalarmist gaat het niet snel genoeg. Anderzijds wordt vastgesteld dat de door de politiek gestelde doelen niet in het vastgestelde tijdsbestek haalbaar en betaalbaar zijn. Het radicaal linkse Milieudefensie dwong met steun van een activistische rechter af dat Shell sneller groen moet worden dan de Nederlandse politiek voorschrijft. Intussen is het bedrijf uit Nederland vertrokken en heeft het zijn zogeheten klimaatdoelen uit overwegingen van betaalbaarheid en haalbaarheid naar beneden bijgesteld, uiteraard tot boosheid onder klimaatalarmisten.


"Om de problemen met netwerkcapaciteit op te lossen moet er een duizelingwekkend aantal kilometer kabels worden gegraven. Wereldwijd gaat het zelfs om 80 miljoen kilometer, berekende het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat is een verdubbeling van de netten die er nu liggen, of 2000 keer de wereld rond.

Maar in bijna alle Europese landen zitten lange vergunningsprocedures en een tekort aan technisch personeel de snelle uitrol van nieuwe netten in de weg. ‘In Nederland is dankzij de crisis- en herstelwet alles in één procedure gestopt en dan duurt de aanleg van een hoogspanningskabel alsnog gemiddeld tien jaar’, zegt Vorrink van Tennet. ‘Maar in de meeste andere landen is dat nog langer. In Duitsland bijvoorbeeld moet je niet alleen op nationaal niveau vergunningen regelen maar ook per staat.’ " (Bedrijfsleven loopt in heel Europa tegen volle stroomnetten aan)

Wat al jaren geleden werd voorspeld door ingenieurs op de verbannen klimaat-kritische website Climategate.nl wordt nu bewaarheid: de energietransitie loopt vast. Men heeft politiek, maatschappelijk en wetenschappelijk veel te veel hooi op zijn vork genomen. Er doemen problemen op waar men niet goed over heeft nagedacht of waarvan men luchtig dacht dat ze gaandeweg opgelost zouden worden. Kennis en wetenschap zijn immers onbegrensd?


Niet alleen Nederland barstte van groen optimisme maar heel Europa. Het Europees parlement en de Europese Commissie gaven vol overgave leiding aan een nieuw maakbaar Europa. Terwijl men niet in staat was het op het oog toch eenvoudige probleem van massa immigratie en meedogenloze smokkelaars op te lossen, werd de overgang van gas en olie (weg met de afhankelijkheid van Russische en Arabische olie en gas) naar elektrificatie op basis van wind en zon optimistisch vastgelegd in een activiteitenkalender alsof het een niks is. 


Europa plant zijn energietransitie als een multinational zijn productie van grondstof naar eindproductie. Maatschappij en industrie moeten zich daar aan aanpassen zoals het weer zich dient te passen aan de oogstkalender. Een kind kan de was doen.


Op commando moeten niet al te dure elektrische auto’s geproduceerd worden ter vervanging van honderden miljoenen auto’s in Europa. Miljoenen huizen moeten van het gas af. Land en zee moeten worden volgebouwd met zonnepanelen en windmolens die zoveel "gratis" energie leveren dat het miljarden kost. CO2 uitstoot moet voor 2050 tot nul worden teruggebracht met behulp van nog te ontdekken of niet beproefde technieken. 


Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, begint Rusland een oorlog. Geen schermutseling om een stukje land hier of daar maar een klassieke agressie oorlog zoals we die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gehad hebben. Een oorlog bedoeld om Oekraïne als onafhankelijk land van de kaart te vegen.


Het is meteen ook een oorlog tegen de Europese Unie en de NAVO. Die beide worden door Putjinski gezien als een bedreiging voor het voortbestaan van zijn Rusland, het Rusland met de Slavische ziel, met de Russisch Orthodoxe Kerk als gids tot behoud van de traditionele cultuur, het traditionele gezin en samenleving.


Terwijl EU en NAVO met hun lidstaten de grootste moeite hebben om de omvang en betekenis van deze oorlog voor hun welzijn en de welvaart te omvatten en nieuw beleid te formuleren, gaat men door met het omploegen van het industriële landschap op het gebied van energie.


Met subsidies van de overheid, een sigaar uit eigen doos van de belastingbetaler, wordt elk huis omgetoverd tot een kleine energiecentrale met zonnepanelen. Wat eerst het ei van Colombus leek te zijn -gratis energie voor het huishouden en de nieuwe elektrische auto - blijkt onvoorziene gevolgen te hebben voor het stroomnet. 


Dat raakt zodanig overbelast dat de bouw van nieuwe gasloze woningen moet worden stopgezet en nieuwe aanvragen voor stroomaansluiting op een wachtlijst komen. Er moeten duizenden nieuwe stroomkabels gelegd worden en honderden nieuwe transformator huisjes gebouwd. Ondertussen wordt naarstig gezocht naar methoden om de overproductie aan stroom op te slaan voor tijden met minder zon.


De wonderbatterij voor opslag van zonenergie is nog niet gevonden. De bestaande batterijen voor auto en huishouden blijken grondstoffen nodig te hebben waarvan de winning het milieu in gevaar brengt en leidt tot kinderarbeid. De kosten van zon en wind energie dreigen uit de hand te lopen.


Het groene gas waterstof produceren in de benodigde hoeveelheden om de grote industrie aan de gang te houden, is kostbaarder dan gedacht. Het alternatief van kernenergie is door de milieubeweging decennia tegengehouden.


We zijn nu zo ver dat onze welvaart en ons welzijn niet alleen bedreigd worden door een oorlog die nog jaren kan voortduren en waarvan de uitkomsten onvoorspelbaar zijn, maar ook door een technisch, maatschappelijk en industrieel haperende energietransitie.


Waar ik nog niets over gelezen heb, is de enorme kapitaalvernietiging door de veel te snelle afschrijving van voorzieningen - denk aan de gaspijplijnen, de verwarmingsketels, de auto's, hele industrieën enz. - met daar bovenop de oorlog. Als rijke landen hebben we kapitaal om te investeren (de pensioenfondsen bijvoorbeeld) maar als het fout loopt en die kans bestaat wel degelijk, ook al willen de Groene Mannetjes en Vrouwtjes daar niet over praten, dan zal dat leiden tot welvaartsverlies op grote schaal. Dat wil je je kleinkinderen toch ook niet aandoen? 


Voor degenen die niet bang zijn om een uit de reguliere media verbannen klimaat-sceptische website te raadplegen de onderstaande link over het dreigende tekort aan elektriciteit in de nabije toekomst.


https://www.climategate.nl/2024/03/bijkans-onafwendbare-kantelpunt-in-westerse-beschaving-binnen-dertig-jaar/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten