dinsdag 19 maart 2024

32. VOER VOOR POLITICOLOGEN. OP WEG NAAR EEN RECHTS KABINET?

Maurice de Hond heeft de partij-politieke stemming op 9 maart gepeild. .Wilders zou met zijn PVV maar liefst 49 zetels behalen. Dat gaat ten koste van de VVD en de NSC. De VVD daalt van 24 zetels nu in de Tweede Kamer naar 15, de NSC halveert van 20 naar 10 zetels. De BBB blijft gelijk.  De boodschap van de kiezers lijkt duidelijk. Er moet een rechts kabinet komen. NSC en VVD zullen het spel met Wilders dus voorlopig mee moeten spelen op straffe van fors zetelverlies bij nieuwe verkiezingen. 


Wie had dat gedacht. Wilders koos voor de ex-PvdA’er, hoogleraar en Telegraafcolumnist Ronald Plasterk, als de tweede informateur voor een rechts kabinet. De eerste kwam uit eigen PVV kring maar moest vanwege een lopende aanklacht het veld ruimen. Een blamage voor Wilders. Maar Wilders is niet voor een gat te vangen. Met deze keuze verraste hij vriend en vijand. Plasterk kwam, zag en informeerde de Tweede Kamer dat een rechts kabinet mogelijk is. Een nieuwe informateur moet uitzoeken wat voor een kabinet dat kan worden.


Dat werd, opnieuw verrassend Kim Putters. Putters is lid van de PvdA, was directeur van het politiek en maatschappelijk lastige Sociaal Cultureel Plan Bureau en nu Voorzitter van de SER, het Hoogste Maatschappelijke Polderorgaan in Nederland. De laatste functie kan gerust een permanente oefening in het zoveel mogelijk depolitiseren van sociale conflicten genoemd worden.


Wilders' keus is tactisch sterk en politiek moedig want hij levert zich voor de totstandkoming van een rechts kabinet uit aan een PvdA’er maar dan wel een die geleerd heeft de angel uit potentiële conflicten te halen. Overigens, zou Timmermans het ooit gewaagd hebben een rechtse informateur uit te nodigen?


Tijdens de onderhandelingen onder leiding van Putters zorgt Wilders voor nog een verrassing. Onder druk van een van de vier formerende partijen, de NSC van Omtzigt, geeft hij, zij het met (gespeelde?) tegenzin, het premierschap op. Putters beëindigt vervolgens zijn informatieopdracht met succes, met als kern het voorstel voor een rechtse programma-regering van 4 partijen.


Blijkbaar wil Wilders linksom of rechtsom een rechts kabinet. Hij beseft dat hij nu de kans heeft en die dus moet grijpen.  Onder zijn kiezers zijn er die een nog rechtser kabinet zouden willen maar Wilders is ervaren genoeg om te weten waar zijn grenzen liggen.


Zo zet Wilders met veel aanpassingsvermogen en bravoure zijn tocht naar een rechts kabinet voort. Duidelijk is geworden dan hij met Omtzigt een politiek gevaarlijke tegenstander heeft, een tot voor kort onderschatte tegenstander. Omtzigt is politiek nog taaier dan Wilders. Met zijn 20 zetels kan hij Wilders in het gareel houden. Tenminste tot nu toe. 


Misschien is een rechts kabinet - programma-kabinet of niet - voor Nederland zo slecht nog niet. Het kan voor lucht zorgen onder de burgers, een ander misschien verfrissend geluid laten doorklinken in de politiek. Bovendien, zo komt rechts een keer aan de beurt en dat zou politiek therapeutisch kunnen werken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten