maandag 18 maart 2024

TRUMP SHOW GOES ON

Meer dan de helft van de aanhangers van Trump vindt dat ook al wordt Trump veroordeeld hij geschikt is om president te worden.


Trump, die nog niet zo lang geleden leek uitgeschakeld is back in Town. En hoe! Hij heeft afgerekend met al zijn tegenstanders. De laatste, Nikki Haley, is na SuperTuesday 6 maart, de dag dat 14 staten hun voorverkiezingen voor hun partijkandidaten hebben gehouden, er mee gestopt.


Het zelf gestelde minimum van om en nabij de 40% van de stemmen heeft ze niet gehaald en daarmee zou ze kansloos zijn om Trump nog te verslaan. Jammer want ze had volgens peilingen in een tweestrijd met Biden, de eerste vrouwelijke president van de VS kunnen worden. Na Obama een capabele dochter van een migrantengezin in de Oval Office van het Witte Huis zou een mooie boodschap aan de wereld zijn geweest.


Tromp heeft van de Republikeinse partij, eens een degelijke conservatieve partij die met de Democraten de fundamentele waarden Amerika deelden zoals democratie en vrijheid van meningsuiting, respect voor politieke tegenstanders, onafhankelijke rechtspraak, internationale betrokkenheid en verantwoordelijkheid, een populistische onderbuik partij gemaakt die volledig in dienst staat van hemzelf, zijn familie en politieke coterie.


Trump heeft niks van alles wat hierboven aan Amerikaanse waarden genoemd wordt. Rechters maakt hij het liefst belachelijk zodra ze zich niet voegen naar zijn wensen. Hetzelfde doet hij met de media die hem openlijk bekritiseren. Voor politieke tegenstanders bedenkt hij kleinerende en beledigende bijnamen en de wereld lapt hij aan zijn laars behalve als er geld mee te verdienen valt.


Je kunt je afvragen wat er gaat gebeuren als hij straks opnieuw de verkiezingen verliest van de democratische kandidaat en huidige president Biden. Stuurt hij dan weer aan op een ontkenning van zijn verlies, op een beschuldiging van stemfraude en dat de verkiezingen zijn gestolen door de Democraten? 


Dat zou best eens kunnen. De meerderheid van zijn aanhangers vindt dat de verkiezingen gestolen zijn zoals Trump altijd heeft beweerd. Toen al was die bewering aanleiding voor zijn aanhang om het Capitool te bestormen.


Dat geloof in zijn onoverwinnelijkheid zal er na de verkiezingen in november niet minder op worden. Daarmee heeft hij een stevige basis om politieke chaos te scheppen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten