dinsdag 22 augustus 2023

IS NEDERLAND EEN GEMANKEERDE EILITE DEMOCRATIE?

 

De lijsttrekker Frans Timmermans van PvdA/GL combinatie roept herinneringen op aan de tijd van de regenten.

 Als je het afmeet aan de manier waarop partijleiders in ons land worden gekozen, dan valt er wel wat af te dingen op onze democratie. Het is voornamelijk een spel onder de politieke elite van Nederland, een elite van een elite als je het aantal leden van politieke partijen in aanmerking neemt.


Alle partijen samen hebben nog geen 400.000 leden. De partijen die er toe doen hebben 170.000 leden inclusief de BBB. Dat wil zeggen dat kandidaten voor het premierschap uit een klein select gezelschap worden gekozen, als er van kiezen sprake zou zijn.

Bij de VVD was het een verkiezing met maar een kandidaat net als bij het CDA en D66. Bij de linkse combinatie van hetzelfde laken een pak. Er is een kandidaat die net als bij de andere partijen op voorhand in de binnenste cirkels van de partij wordt gepromoot en wel zodanig dat je het wel uit je hoofd laat om je tegenkandidaat te stellen.

Over de dissidenten hoeven we het niet te hebben. Die worden weggepest of weggezet zodra ze niet aan het partijbestuur gehoorzamen of niet onderwerpen aan de partijdiscipline.

Je kunt kritiek hebben op Amerika maar daar wordt binnen de partijen hard strijd geleverd tussen kandidaten. Er melden zich altijd veel kandidaten voor bijvoorbeeld de kandidatuur voor het presidentschap waarna een keiharde campagne volgt om de gunst van de partijleden waarin niemand bang is om te polariseren. 


De enige echte buitenstaanders zijn de BBB en de eenling Pieter Omtzigt. Zijn mogelijke verkiezingsdeelname en kandidatuur voor het premierschap hangt als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de rest. Geen wonder dat vanuit VVD (Kamp) en D66 (Pechtold) een behoedzame campagne tegen hem begonnen is. Hij zou volgens beide heren wel een goede speurneus zijn naar politieke fouten maar geen verantwoordelijkheid kunnen dragen.

 

PS.

Deze blog werd geschreven voordat Pieter Omtzigt bekend maakte met zijn nieuwe partij "Nieuw Sociaal Contract" mee te doen aan de verkiezingen.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten