woensdag 25 januari 2023

89. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. GROENE STROOM IS DUUR

 

Voor elke molen op zee moet een bunker aan beton op de zeebodem gezet worden. De wieken van de molens worden wel gehaktmolens voor vogels genoemd.
 

Rond groene energie is een misleidend gordijn van sprookjes opgetrokken dat ons flink kan opbreken.

Je zou denken gezien alle berichten op TV en in de kwaliteitskranten dat groene stroom zo goed als gewoon is geworden. Om je uit die droom te helpen. Groene stroom bedraagt slechts 5% van alle stroom in Nederland en dat ondanks de miljarden aan subsidie. Misschien dat verstandige mensen een kunnen uitleggen aan klimaatactivisten hoe dat kan?

Wind en zon zouden gratis zijn. Dat is waar, maar niet als het uit een stopcontact moet komen. Winning van zon en wind is net zo kostbaar als het winnen van fossiele brandstoffen. Niet alleen het maken en straks afbreken van windmolens en zonnepanelen en het leggen van kabels maar ook het gebruik van ruimte.

De energiedichtheid van zon en windenergie is laag. Je hebt heel veel ruimte nodig om wind en zon energie op te wekken. Vele vierkante kilometers Noordzee moeten vol geplempt worden met windmolens waardoor ruimte voor scheepvaart en visserij verdwijnt. Het betekent de ondergang van eeuwenoude vissersgemeenschappen in Nederland. Zonneweiden en windmolens op land leggen beslag op natuur of landbouwgrond die in Nederland toch al schaars is.

En dan is er nog een probleem. Wind en zon zijn er niet altijd. Er zijn dagen dat het niet waait of de zon niet schijnt. Wat doen we dan, even geen elektriciteit gebruiken zodat treinen, auto’s en stofzuigers stilstaan om maar niet te spreken van computers enz.?

Er is dus altijd een backup nodig die wel elektriciteit op aanvraag kan leveren, een energiecentrale die draait op fossiele energie of  kernenergie. Dat betekent dubbele kosten, kosten die er met de oude centrales niet waren. Groene energie is dus altijd duurder dan fossiele energie vanwege de noodzakelijke back-up in de vorm van een (fossiele) elektriciteitscentrale.

Hier en daar wordt de (thuis)accu aanbevolen om de dode plekken in je groene energievoorziening op te vangen. Voor een huishouden kan dat technisch wel maar is verschrikkelijk duur. Een accu van 10 Kwh kost rond de €10.000,- . Tel uit je winst. Heb je net voor dat bedrag zonnepanelen op je dak laten leggen, komen er weer €10.000,- bij.

Accu's zijn niet alleen kostbaar maar ook kwetsbaar. Ze willen nog wel eens stuk gaan. Bij lage temperaturen gaat hun vermogen snel achteruit. Elektrische auto's kunnen daarom bij lage temperaturen minder ver rijden zodat vaker bijtanken nodig is. Dat is een belasting van het stroomnetwerk in een seizoen waarin toch al veel stroom wordt gevraagd.

Tot slot zit je hele gedecentraliseerde stroomnetwerk met pieken en dalen. Als er wel wind en/of zon is dan staat het stroomnetwerk letterlijk onder hoogspanning vanwege teveel aan stroom. Als het niet waait of de zon niet schijnt wordt het netwerk leeg getrokken. Het netwerk moet dus enorme pieken aankunnen. Dat is een extra belasting voor het netwerk waardoor het voor miljarden verzwaard moet worden.

Er zijn plannen om de consumenten met behulp van digitale informatie aan te sturen om stroom op piekmomenten te gebruiken. Of dat werkt, is maar de vraag. Het vergt discipline van de consument om bijvoorbeeld zijn wasmachine te gebruiken als er veel stroom is. Bovendien, nieuwe technologie van tekentafel tot werkelijkheid kost tijd en geld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten