donderdag 26 januari 2023

BEURSADVIES TESLA

 


Tesla is het merk van de man of vrouw die zich vooruitstrevend waant en dat graag wil laten zien. Het is de smaakvolle patser auto voor de hogere klasse waarvoor geld een grote rol speelt. 

Wat voor de auto geldt, geldt ook voor het aandeel. Zie het onderstaande citaat uit het Financieele Dagblad van 15 januari j.l.

“De marktwaarde van het bedrijf daalde van $1.200 mrd begin 2022 meer dan 70%, tot $340 mrd. Daarmee is Tesla in beurswaarde overigens nog steeds verreweg de hoogst gewaardeerde autofabrikant ter wereld. Ford, General Motors, Stellantis en Toyota zijn bij elkaar ongeveer hetzelfde waard. “


Daling van de marktwaarde van Tesla met ongeveer 900 miljard; van patser naar straatjongen. De kosten van het prijsplafond voor energie over het hele jaar 2023 voor heel Nederland worden geschat op 2,5 miljard bij zachte winters en het dubbele of driedubbele bij harde winters. Hoe dan ook, het is en blijft kattenpis vergeleken bij de 900 miljard verlies aan beurswaarde van Tesla. Wie heeft overigens zoveel geld verloren? Pensioenfondsen?

De beurswaarde van Tesla is ongeveer evenveel waard als vier automerken uit de “oude economie” samen. Dat kan natuurlijk niet. Dat moet verkeerd gaan, dat kun je aan je water voelen.

Maar degenen die in het piramidespel van de verwachtingen zit, zal op zijn tanden bijten en blijven zitten ook al heeft Musk zelf al voor 40 miljard aan aandelen in zijn eigen bedrijf verkocht. Zij denken dat Tesla jaarlijks met 25% zal blijven groeien en dat betekent kassa. Als je het maar gelooft.

Sinds Musk Groot Twitteraar is geworden dankzij zijn overname van Twitter is het merk Tesla aan het afbrokkelen als te oude kaas. Dat wordt als aandeelhouder op je tanden blijven bijten totdat de miljarden in rook zijn opgegaan.

Wie in aandelen Tesla stapt, stapt in een piramidespel gebouwd op verwachtingen. Als je het maar gelooft. De wraak van de Grote Mammon zou wel eens groot kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten