maandag 22 augustus 2022

REDDEN KAAG EN RUTTE HET VADERLAND?

 

De Redders des Vaderlands. Rutte &Kaagjen als Marten en Oopjen van Rembrandt. (een digitale fotocollage van  π)

We moeten het nog even over de stikstofcrisis hebben. Die is ongewild het ijkpunt geworden van de houdbaarheid van dit Kabinet Rutte IV. Ik heb al eerder gesignaleerd dat het CDA klem zit in dit kabinet. Maar 6% van hun kiezers vindt dat de stikstofmaatregelen (afgekort SSM) voor 2030 moeten worden uitgevoerd. 40% vindt zelfs dat ze nooit uitgevoerd moeten worden. De categorie stikstof-ongelovigen onder het CDA is groter dan ooit.

Maar ook de VVD zit in de problemen, de partij van Kabinetsvoorzitter Rutte. Daarvan vindt minder dan de helft, 40% om precies te zijn, dat de aangekondigde maatregelen voor 2030 uitgevoerd moeten worden. Daar is nog sprake van een zekere loyaliteit van de partijleden aan Master Rutte. 22% vindt ook in deze partij dat de maatregelen nooit uitgevoerd moet worden.

Van de Christen Unie vindt bijna de helft dat de aangekondigde SS maatregelen voor 2030 moeten worden uitgevoerd. In die partij is gezagsgetrouwheid nog niet helemaal opgelost in de politieke chaos. Op basis van deze cijfers kan de CU misschien nog wel een compromis vinden met D66.

Met de VVD zal dat al moeilijker gaan. Misschien de uitvoering rekken of uitstellen, het is maar hoe je het noemt, tot 2050? Maar kan D66 zich daarin vinden? Daar vindt maar liefst een meerderheid van 87% dat de SS maatregelen voor 2030 uitgevoerd moeten worden. In die partij zitten de echte natuurliefhebbers. Uitstel tot 2035 zou nog kunnen als compromis, maar veel verder zal die partij met z’n stedelijke achterban in goeden doen, niet willen gaan.

Zelfs uitstel tot 2050 is en blijft zelfs voor het CDA moeilijk met een achterban van kiezers van bijna 40% die nooit SS maatregelen wil nemen. Kan die partij nog aan boord van het kabinet blijven met uitstel tot 2050? Alles is mogelijk. In 30 jaar kan er immers heel veel water door de Rijn en de Maas stromen. Maar als het CDA een duidelijk gezicht wil laten zien aan de kiezer dan hebben ze nu de kans. Kiezers waarderen heden ten dage helderheid in plaats van  draaien aan de knoppen van de regering. Laat Rutte en Kaag het nu  eens zelf uitzoeken hoe ze het land willen redden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten