dinsdag 23 augustus 2022

ONZALIG RABOPLAN

 


Barbara Baarsma, haar naam was me onbekend. Ze is CEO van de Carbon RABO bank. Ik ben me rot geschrokken van haar idee om CO2 op individueel niveau verhandelbaar te maken. Als het aan haar ligt krijgen we straks allemaal een CO2 beurs waar ieder van ons CO2 kan inkopen en verkopen. Stel je voor. Jij verkoopt jouw CO2 rechten omdat je geld nodig hebt aan iemand die ze nodig heeft om naar de andere kant van de wereld te vliegen omdat oma daar ziek ligt te zijn.

Hoe kom je aan die verkoopbare CO2 rechten? Daar gaan de banken over dus ook de RABO bank, straks gesteund door den Haag en wie weet misschien ook wel Brussel en gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten. De RABO bank is alvast met een experiment begonnen. Met Carbon Insights (we speak English)  op de RABO app kun je namelijk zien hoeveel CO2-uitstoot elke door jou uitgegeven euro veroorzaakt.

Deze giftige app want dat is het, het is een totale controle app, een toezichthoudende app op je gedrag, een dictatoriale app, een app à la het Chinese communistische regime, bevindt zich nog in de testfase maar RABO hoopt die na de zomer voor al zijn klanten beschikbaar te hebben.

Straks weet de RABO hoeveel CO2 jij met jouw budget uitstoot. Een fijne gedachte. Wie zegt dat het daarmee stopt? Straks weten ze nog veel meer. Hoe vaak ga je naar de dokter, heb je je wel laten vaccineren, naar welke school gaan je kinderen, waar doe je je aankopen enz. Het is de natte droom van alle techno-freaken, de controle over het menselijke gedrag van top tot teen.

Waar komt dit giftige totalitaire idee vandaan? Komt het uit de koker van Barbara zelf? Dat zou goed kunnen want ze is econome en vooraanstaand  D66 lid. Die partij houdt niet van mensen maar van technocraten die van eigenzinnige burgers gehoorzame mensen maken. Economen sluiten daar graag bij aan met hun wantrouwen tegenover het onvoorspelbare gedrag van de burger-consument. Banken willen daar dan weer aan verdienen. Zo is de cirkel rond. 

Na het gehannes met de mondkapjes en het gedram met de stikstof nu dus de CO2. Nederland is een technocratenland aan het worden met een heilig geloof in de wetenschappelijke maakbaarheid van land, mens, dier en plant. Een efficiënt geregelde fabriek waarin mensen leven volgens strikt wetenschappelijk opgestelde regels. Dat wetenschap ook zijn beperkingen heeft, menselijke beperkingen ook, fouten maakt, op het verekeerde paard wed daar komen zulke technocraten niet op. Dat wetenschappers ook maar mensen zijn, komt niet bij ze op.

Dat uitgerekend de RABO bank met zo een giftige aanpak komt, is extra stuitend. Deze voormalige Boerenleenbank van en voor boeren zou menselijke waardigheid en vrijheid voorop moeten stellen. Techniek en wetenschap aangepast aan de mens en niet andersom. Hoe vervreemd is de RABO van deze waarden geraakt dankzij technocraten als Barbara Baarsma?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten