Het moest er natuurlijk van komen. Je hoeft geen hoog opgeleide ingenieur te zijn om te beseffen dat het ongelimiteerd bevorderen van elektriciteit op een kwade dag de capaciteiten van het hoogspanningsnetwerk, transformatorhuisjes enz. gaat overtreffen. Een goed keukengesprek over het onderwerp leidt meteen tot dit vraagstuk en het besef dat dit een kostbaar probleem is. Maar gek genoeg bekommerde zich niet om die kwestie. Vergroening moet, daar valt niet aan te tornen.
Misschien heb ik het bedacht omdat het al jaren geleden mis ging met het stroomnet in België rond zwaar gesubsidieerde zonnepanelen. Daar kon het stroomnet de door zonnepanelen extra geleverde stroom tijdens zonnige dagen niet meer terugnemen en dus ook niet verrekenen. Weg de kleine winst van de kleine zonnepaneellegger.
Overigens dreigde in België al jaren geleden een algehele stroompanne als gevolg van het vanwege Groene ambities sluiten van de vier bestaande kerncentrales. Dat is nu onder grote politieke druk en de oorlog in Oekraïne, die trouwens alle plannen op losse schroeven zet, met veel politiek getouwtrek (De Groenen willen maar moeilijk meegeven met de nieuwe werkelijkheid, gehalveerd tot de sluiting van twee centrales.
Nu hebben we ook in Nederland Belgische toestanden. Er is in Amsterdam en omgeving sprake van stroomcongestie. Teveel vraag en te weinig aanbod. Niet zo gek want Amsterdam wil koploper zijn in vergroening. Daar is het weer, koploper zijn. Waar komt toch die Nederlandse drang vandaan om overal haantje de voorste te willen zijn, althan op papier en in de politiek?
Het heet dat de ellende is begonnen omdat SilverFalcon als een van de grootste datacenter van de wereld het vlaggenschip zou worden van Amsterdam als internationaal dataknooppunt. Ook weer zo een uit zijn jas gegroeide ambitie. Maar daar is dus zwaar de klad in gekomen nu blijkt dat datacenters de grootste stroomvreters zijn ooit. Net nu we alles in en op de wereld in data kunnen omzetten, blijkt dat niet zo gemakkelijk als ze in Amsterdam dachten. De stroomcongestie is intussen zo groot dat er niet meteen een oplossing is.
“Hoe nu verder? Netbeheerder Liander wil 29 nieuwe elektriciteitsstations bouwen en 12 van de 23 bestaande verdeelstations uitbreiden. De bouw kost €1,4 mrd en is in 2035 klaar. In ieder geval tot en met 2027 zit het stroomnetwerk van de hoofdstad nog grotendeels vol.
Met een speciale taskforce probeert de gemeente in de tussentijd bedrijven zover te krijgen om hun gebruikspatronen aan te passen en overtollige elektriciteit te delen met andere gebruikers. 'Houtje-touwtje', moppert Noorman van ondernemersvereniging Oram. In zijn ogen gaat de stad na jaren van groei op slot.” (Oria McDonald en Joris Polman, ‘Hoofdstad komt als piepende trein tot stilstand’, in Financieel Dagblad van 6 mei 2022)
Helaas voor de Groene anti-fossiel lobby, er is wel een oplossing. “Bij Van Egmond Potgrond willen ze niet op Liander wachten. De groothandel zoekt liever zelf naar een oplossing voor de werkloze compostmachine. Zonnepanelen heeft het bedrijf al. Van Egmond levert de opgewekte elektriciteit nu nog terug aan het netwerk. Ze zouden die stroom ook kunnen opslaan in een eigen accu om zo de extra elektriciteitsvraag op te vangen. Het alternatief? De medewerker grinnikt: een dieselaggregaat.” (zie hetzelfde artikel in FD)
(wordt vervolgd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten