woensdag 20 november 2024

KLIMAAT SCEPSIS



De Volkskrant publiceert een bijzonder klimaat-kritische brief van de voormalige VVD voorman en Eurocommissaris Bolkestein waarin hij schrijft dat het klimaatbeleid toe is aan een adempauze. 


Daarmee valt Bolkestein het BBB Tweede Kamer Henk Vermeer bij die zegt dat als het rode lampje op het dashboard brandt, het tijd wordt om te stoppen voordat de motor kapot gaat.


En dan is er een verrassende publicatie in het Financieel Dagblad van het enfant terrible van de klimaat experts, de Deense milieuprofessor Bjorn Lomborg.


Lomborg stelt vast dat de paniekverhalen over het klimaat vaak niet kloppen. De alarmistische fondswervers negeren wetenschappelijke feiten die hun bangmakerij ondermijnt. Dat moet afgelopen zijn, vindt Lomborg.


Hij geeft een aantal voorbeelden. Aan het begin van deze eeuw schreef de Washington Post in navolging van het Wereld Natuur Fonds het verhaal dat de ijsbeer met uitsterven werd bedreigd. In 2010 stopte die verhalen ineens. Waarom? Omdat vast was komen te staan dat de ijsberen populatie juist was toegenomen van 12.000 tot 26.000 nu. Ondertussen zijn heel wat kinderen opgevoed met het idee dat het gedaan is met de ijsbeer als gevolg van het klimaat.


Hetzelfde gebeurde met het Australische Great Barrier Reef. Dat zou verdwijnen als gevolg van stijgende zee-temperaturen. In 2022 zou er weinig meer over zijn van het koraalrif. De Britse krant The Guardian plaatste zelfs een overlijdensbericht van het koraalrif. De laatste drie jaar blijkt dat het koraalrif groter is dan ooit gemeten.


Zijn derde voorbeeld zijn de verhalen over het “verdrinken” van eilandjes in de Stille Oceaan. Daaraan deed zelfs VN algemeen secretaris Guterres in 2019 aan mee. Het eiland Tuvalu zou ten onder gaan in de oceaan. The New York Times erkende onlangs in een artikel dat de eilandjes niet verdrinken maar juist groter worden dankzij aanslibbende erosie waardoor het landoppervlak zelfs toeneemt.


Vandaag de dag zijn de dodelijke hittegolven het verhaal van de dag om de mensen bang te maken. Een verhaal wat ook al niet deugt zo schrijft ook de wetenschapscolumnist Roozendaal in de EW. President Biden ging mee in het verhaal terwijl in Amerika 125.000 mensen sterven aan koude waarvan 12.000 als gevolg van extreme kou. Er sterven daarentegen 6000 mensen aan warmte wat aanzienlijk minder is dan de sterfte bij kou. Het staat vast dat wereldwijd meer mensen sterven aan kou dan aan hitte.


Bolkestein wil een klimaat- beleidspauze om een kosten/baten analyse te maken. Daarvoor geeft hij een aantal redenen. Zo blijken de plannen van de klimaattafels vooral de laagste inkomensgroepen hard te raken met de stijgende kosten voor energie.


“Het netto resultaat werkt dus denivellerend. Als liberaal hecht ik misschien wat minder aan inkomensnivellering dan meer links georiënteerde medeburgers. Maar gezien de omvang daarvan en het feit dat het hier om een basisbehoefte gaat, ben ik daar in dit geval op tegen! Het blijft mij verbazen dat de voormannen en -vrouwen van links dit asociale bijeffect van het klimaatbeleid hebben verzwegen.”

Een ander punt ter overdenking is dat intussen duidelijk is geworden dat we het met alleen zonne- en wind-energie niet zullen redden. 

“Ze zijn duur en vergen een (fossiele) backup ter compensatie voor als de zon niet schijnt en het niet waait. Ook biomassa valt af, vanwege de hoge CO2-uitstoot bij verbranding en hogere kosten dan kolen, om nog maar te zwijgen van het verlies aan bos. Bovendien zijn het bronnen die uitsluitend elektriciteit leveren, die slechts hooguit 20 procent van de totale energiebehoefte dekt. Andere opties, zoals geothermische energie, waterstof, enzovoort zijn nog slechts beloften, terwijl waterkracht wegens ons vlakke land niet in aanmerking komt. Wat windenergie betreft worden bovendien de aantasting van het landschap en de natuur, gezondheidsproblemen bij omwonenden vanwege laagfrequent geluid, waardedaling van nabij gelegen woonhuizen en dergelijke genegeerd. …

Hoe het ook zij, de officiële doelstelling van 49 procent CO2 uitstootreductie in 2030 is helder, maar de weg daar naartoe allerminst.

Bolkestein stelt tot slot de vraag waarvoor we dit allemaal doen terwijl wat Nederland ook doet om CO2 tot nul te brengen dit geen enkel meetbaar effect zal hebben. De Volkskrant en NRC hebben dit met eigen fachtcheck bevestigd. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten