maandag 15 februari 2021

COLUMN BETWEETER: GREENPEACE MEET MET TWEE MATEN


Als het om milieu gaat meet Greenpeace met twee maten. Alles wat te maken heeft met energietransitie en groene energie wordt goed bevonden ook al is het schadelijk voor het milieu. Greenpeace voert geen actie tegen windmolens ook al maken ze gehakt van vogels. Straks staat Nederland en de Noordzee vol met zulke gehaktmolens maar dat vindt Greenpeace prima want windturbines gaan ons redden van de CO2 en de bijbehorende olie en gas industrie.

Greenpeace zit er ook niet mee dat ter land en ter zee miljoenen kubieke meters beton wordt gestort voor de fundamenten van de windturbines. Afhankelijk van de hoogte van de windturbine, is ruwweg meer dan 2500 ton beton nodig voor een windturbine op land. Elke windturbine is er weer een bunker bij. Op zee is nog meer beton nodig. In de Noordzee liggen straks honderden duizenden tonnen beton. Greenpeace zwijgt als een graf over deze betonnering van de zee terwijl ze nog niet zo lang geleden oliemaatschappijen beschuldigden van de Noordzee een vuilnisbelt te maken met hun boortorens. 

Greenpeace vindt niet dat honderden windmolens het ecosysteem in zee verstoren. De duizenden tonnen beton, de honderden stroomkabels en de dag en nacht draaiende windturbines zijn volgens Greenpeace geen bedreiging van de natuur in en op zee. In ieder geval zijn ze minder schadelijk dan vissers, vindt Greenpeace.

Greenpeace heeft samen met een aantal milieuorganisaties een akkoord gesloten waarin de Noordzee wordt verkaveld tussen vogels, vissen, windmolenparken en tot slot ook nog een stukje voor de visserij. De Noordzee wordt gekoloniseerd voor de energie transitie alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. 

Tegelijkertijd houden dezelfde clubs tegen dat ons land de Markerwaard inpoldert. Zeventien en een half miljoen Nederlanders mogen niet meer land maken, maar de hele Noordzee mag in naam van de natuur en de energietransitie omgebouwd worden tot een groot industrieterrein. Waar is de logica gebleven?

Dat de bouw van windturbines milieuvervuilend is, vindt Greenpeace geen probleem zo lang de mythe in stand kan worden gehouden dat met duizenden windturbines op zee en op land het klimaat gered wordt. Die mythe is belangrijk om de geldstromen van de donateurs op peil te houden. Klimaat is een verdienmodel.

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten