vrijdag 12 februari 2021

98. DE AARDE IS ROND (VOORHEEN MIJN SPROOKJESJAREN ZESTIG), DE SPAANSE HOOGVLAKTE

Het wereldberoemde schilderij "Guernica" van Picasso (1937). Het is een monumentaal schilderij van 3,50 x 7,76 meter, te zien in Museo Reina Sofia in Madrid.

What do you want to do ?
New mail
Ik weet een en ander van Frankrijk dankzij Franse les en twee vakanties in Parijs.  Mijn eerste Franse zin - de kat zit op de piano - leerde ik in de zesde klas van de lagere school. Toen kwam Franse les op de middelbare school. Frans was toen nog een wereldtaal maar vooral ook een dode taal. Een taal van rijtjes woorden van buiten leren en grammatica met net zoveel regels als uitzonderingen. De leraar was zelf geestelijk en lichamelijk al net zo verdord als de taal die hij onderwees.  Pas in de vierde klas leerde ik dankzij een pas afgestudeerde leraar, de Franse taal als een levende taal kennen. In de lessen  draaide hij op de pick-up Franse chansons van onder andere Piaf en Aznavour. 

Over Spanje heb ik weinig geleerd. Spaanse les bestond niet en vakanties naar Spanje waren een zeldzaamheid, een privilege voor wie het kon betalen zo ver te reizen. Wat ik wel weet van kranten en televisie is dat het land niet deugt vanwege dictator generaal Franco die de Spaanse burgeroorlog gewonnen heeft met hulp van Hitler’s Luftwaffe, de uitvinders van het luchtbombardement op steden. Ze gooiden het stadje Guernica plat, naar het schijnt een oefening voor het latere bombardement op Rotterdam. Ik weet niet of dat bombardement de Spaanse Republikeinen op de knieën dwong, het bombardement van Rotterdam deed dat in ieder geval wel met Nederland.

Picasso heeft met zijn reusachtige schilderij ‘Guernica’ in hetzelfde jaar 1937 van het bombardement een monument opgericht voor de slachtoffers en tegen oorlogsgeweld. Je zou willen dat wij in Nederland ook zo een monumentaal schilderij zouden hebben ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Picasso treedt met ‘Guernica’ in de voetsporen van Goya wiens schilderij “El Tres de Mayo” (1814), een monumentale aanklacht is tegen de standrechtelijke executies van Spaanse opstandelingen tegen het Napoleontische bezettingsleger.

Maar hoeveel dood en verderf wij mensen ook zaaien, hoeveel bloed er ook vloeit, moeder natuur ontfermt zich over ons en wist zo goed als alles uit. Eenmaal de oorlog voorbij herstelt het landschap zich sneller dan de trauma’s in de hoofden en de harten van slachtoffers en daders. Misschien dat er in het Spaanse landschap hier en daar nog littekens zijn van de burgeroorlog maar wij zien ze niet.

Wij rijden vanuit het groene Baskenland naar Burgos, de hoofdstad van Castilië, waarna we de Spaanse hoogvlakte op gaan. Op de hellingen van de droge heuvels halen we hier en daar een zwoegende, dieselwolken uitbrakende vrachtwagen in. Tot hilariteit van de vrachtwagenchauffeurs braakt ons autootje al klimmend net zoveel zwarte roetwolken uit als zijn vrachtwagen. Gelukkig is onze voorraad afgewerkte motorolie nog lang niet op. 

(verschijnt elke vrijdag)

What do you want to do ?
New mail

1 opmerking:

  1. Sowieso verbazend dat je kennelijk zo makkelijk door Spanje kon reizen onder Franco als buitenlander.

    BeantwoordenVerwijderen