vrijdag 16 maart 2018

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 30


Al voor de verkiezingen in 2014, toen peilingen aangaven dat de NV-A wel eens een monsterzege zou gaan behalen, probeerde men van alle kanten, maar vooral van de Waalse kant, partijleider Bart de Wever en zijn partij te demoniseren als een rechtse nationalist die België uit naam van het Vlaams nationalisme kapot wil maken. Ze zouden graag de N-VA in een politiek isolement willen drijven, een politiek ‘cordon sanitair’ zoals rond het Vlaams Belang. Dat zat er echter niet in. De Vlaamse basis van de NV-A is daarvoor te breed geworden, met dank aan de Christendemocraten die in het verleden een lijstverbinding hadden met de N-VA. 

Dat het extreem nationalistische Vlaams Belang nooit heeft mee geregeerd, ondanks dat het wel eens ongeveer 10% van de Vlaamse stemmen haalde, komt niet alleen door dat cordon sanitair. Door zijn ongenuanceerde standpunten op o.a. het gebied van vreemdelingenbeleid en migratie plaatst die partij zichzelf geregeld in een politiek isolement. Andere politieke partijen willen niet gezien worden in een coalitieregering met het Vlaams Belang.

Onder leiding van partijleider Bart de Wever behaalde de NV-A in 2014 de voorspelde monsterzege met bijna een derde van alle Nederlandstalige stemmen. Daarmee kwam de NV-A als een bijna onwrikbaar rotsblok midden in het Belgische politieke landschap te liggen. Walen en Vlamingen konden niet meer om het politiek georganiseerde Vlaams nationalisme heen, of ze nu wilden of niet.

Nu was de vraag hoe gaan N-VA en Bart de Wever met deze zege om?

(verschijnt elke vrijdag)

1 opmerking:

  1. Nog interessanter wordt het wat er na de verkiezingen volgend jaar gaat gebeuren. Vandaag op www.dagdagelijksbelgie.nl trouwens een column van mij over De Wever.

    BeantwoordenVerwijderen