zondag 19 februari 2017

HOERA, WILDERS ZAKT IN DE PEILINGEN

politieke spotprent van petrus

Hoera, Wilder is aan het zakken in de peilingen. Ik heb gisterenavond op internet allerlei pijlingcijfers doorgenomen en de trend naar beneden lijkt ingezet. Wilders wordt steeds minder de grootste. Niet dat ik bang ben dat hij premier zou worden. De andere -meer fatsoenlijke partijen hadden al besloten dat zoiets niet zou gebeuren. Allemaal samen tegen Wilders. De elite tegen het volk als we Wilders mogen geloven alsof op die andere partijen geen volk stemt. Zijn aanhang noemt dat ondemocratisch, wat niet zo is. Alle partijen zijn democratisch gekozen en kunnen op de een of andere manier een meerderheid vormen. Dat is democratie.

Het is een opluchting dat Wilders het minder goed begint te doen. Er zijn dus toch niet zoveel kiezers die stemmen op deze chagrijnige, immer boos kijkende, zelfgenoegzame, scheldende politicus. Dat maakt Nederland meteen een stuk mooier. Dat er toch altijd kiezers zullen zijn die op zulke grote monden zonder inhoud zullen stemmen, snap ik maar het moeten er niet teveel zijn want dat is niet leuk meer.

Een VVD stemmer zal ik daarentegen nooit worden. Te materialistisch, te individualistisch, te weinig sociaal gevoel en nauwelijks geestelijk inhoud. Een partij van trendy managers die denken dat Nederland niet meer is dan een onderneming met het kabinet als Raad van Bestuur en de premier als CEO. Kijk maar naar Rutte. Die gedraagt zich ook zo. Voor hem is de burger een homo economicus en een klant tegelijk. Zijn credo is dat als het goed gaat met de economie, het goed gaat met de mensen alsof een mens niet meer is dan wat in zijn portemonnee zit.

politieke spotprent van petrus

Pechtold zou een redelijk alternatief kunnen zijn voor Rutte. Zijn premierschap zou een persoonlijke beloning zijn voor zijn niet aflatende strijd tegen Wilders. Want dat moet je hem nageven. Hij heeft steeds pal gestaan tegenover Wilders, met fatsoen en argumenten. Zijn partij D66 zie ik minder zitten. Het is weliswaar een VVD met een sociaal gezicht maar teveel redelijkheid en te weinig gevoel voor mens en maatschappij. Niettemin een zeer acceptabele kandidaat voor een Nationaal Midden Kabinet.

Is Jesse Klaver, de nieuwe leider op links zoals hij zichzelf graag ziet, een alternatief voor Rutte? Dat hij de nieuwe Jessias van links zou zijn, moet natuurlijk nog bewezen worden. Ondertussen vind ik hem nog te groen achter zijn oren. Te weinig levenservaring, te weinig besef van goed en kwaad, te weinig nederigheid opgedaan. In de Groene Revolutie van de betere betaalde jongelui geloof ik ook niet. Ik ben ouder en wijzer geworden sinds de jaren zestig en heb van nabij meegemaakt dat jeugdig enthousiasme de plank behoorlijk kan misslaan.

politieke spotprent van petrus

PvdA leider Asscher zou natuurlijk een alternatief voor Rutte kunnen zijn maar ik vrees dat zijn partij het niet gaat halen. De PvdA als sociaal voelende en verantwoordelijke bestuurderspartij zou natuurlijk wel deel kunnen uitmaken van een Nationaal Midden Kabinet. 

politieke spotprent van petrus

Dan komen we bij het CDA, de klassieke middenpartij bij uitstek. Buma lijkt een prima alternatief voor Rutte. Hij komt uit een geslacht van bestuurders, kent de klappen van de zweep, heeft de goede leeftijd enz. Zijn partij kent de wereld van goed en kwaad al was het maar van de bijbel, beseft dat compromissen in een veelstromen land onontkoombaar zijn, heeft geleerd dat politieke macht ook niet alles is, is in de oppositie nederiger geworden en  fatsoenlijk. Het CDA heeft een mensbeeld en maatschappijbeeld dat al tweeduizend jaar en langer zijn  houdbaarheid bewijst. Buma dus.

politieke spotprent van petrus


De andere partijen zijn te klein om echt mee te tellen of ze deugen niet. Een uitzondering zou de Christen Unie kunnen zijn. Die heeft de afgelopen jaren bewezen constructief te kunnen meewerken aan noodzakelijke wetgeving en hervormingen zonder je direct met de bijbel om de oren te slaan. Ze passen in Nederland met hun opvattingen, zijn zeer fatsoenlijk en beseffen de tekortkomingen van macht en geld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten