zondag 7 oktober 2012

GROEN LINKS


Jolanda Sap toen ze nog een toekomst had in de Nederlandse politiek.


Links en rechts lees ik dat GL op sterven na dood is. Dat lijkt me overdreven. Een partij kan heel goed uit een verloren positie terugkomen. Maar er is natuurlijk wel wat aan de hand. Ons aller Femke (zalig haar nagedachtenis) had de koers van de partij al verlegd naar meeregeren en meer nadruk op liberale beginselen. Daar is niks op tegen, maar een deel van de partijleden voelde zich daar niet comfortabel bij. Meeregeren betekent vuile handen maken en daar hebben veel partijleden een hekel aan. Maar zolang Femke er stemmen mee won, vonden ze dat prima.

Haar opvolgster Jolanda volgde weliswaar de voetsporen van haar voetgangster maar miste het daarbij behorende charisma en de politieke gehaaidheid van Femke. Het gevolg was stemmenverlies en dan steken de spoken uit het verleden de kop op.

Groen Links is vanaf haar geboorte eerst en vooral een tegenpartij. De grondleggers van GL zijn de PPR, EVP, PSP en CPN. PPR en EVP waren beide progressieve tegenpartijen tegen de te conservatieve koers van de toenmalige Christelijke partijen. De PPR wilde nog wel meeregeren maar alleen in een progressief kabinet, d.w.z. een kabinet met de PvdA.

De PSP was een ideologisch elitaire tegenpartij tegen hét Kapitalisme, anti-NAVO en de atoombom. Net als de CPN had ze een hekel aan de PvdA, de sociaal democraten die verraad zouden hebben gepleegd aan de goede zaak. De CPN was een arbeiders PSP, d.w.z. ook tegen de NAVO, tegen de Europese Gemeenschap (een clubje kapitalisten), de atoombom en vooral voor de Sovjet Unie totdat die partij in handen viel van de jaren zestig generatie waardoor ze veranderde in een feministisch georiënteerde protestpartij.

Gescheiden hadden deze partijtjes nauwelijks nog een toekomst. De opkomst van groene politiek leek het cement om deze verscheidenheid samen te brengen. Maar uiteindelijk bleek GL niet in staat om haar groene ideeën te combineren met sociaal-economische reaalpolitiek. Groen Links bleef vooral tegen tot Femke kwam.

Waar gaat de partij nu heen? Terug naar het protest en geen regeringsverantwoordelijkheid of voort met de erfenis van Femke, meeregeren, sociaal economisch links en cultureel liberaal? Ik ben benieuwd maar het zou me niet verbazen als de partij uiteindelijk toch langzaam verdwijnt. Je kunt immers niet altijd tegen zijn.

6 opmerkingen:

  1. Zou toch een gemis zijn als een dergelijke partij zou verdwijnen. De Groenen in een aantal andere landen hebben toch een belangrijke positie in kunnen nemen in het politieke landschap. Daar zou in Nederland ook plaats voor moeten zijn. Is er ook denk. Is ook nodig. Maar ja, niet op deze manier.
    Prachtige plaat trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tegen democratie in ieder geval.

    http://logicfreezone.wordpress.com/2012/10/07/is-dit-democratie

    Mensen die democratie wel belangrijk vinden staan te juichen als GL in het afvalputje van de geschiedenis verdwijnt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @aad verbaast Mee eens.
    @logicfreezone
    Je hebt overal mensen voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er is niets mis met willen meeregeren en enige water in de wijn doen. Er was wel van alles mis met hoe Jolande Sap dit dacht te doen. Dat heeft haar opgebroken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. een opvallende mix van argumenten die gaan over de inhoud van een politieke beweging en personen met hun kenmerken. Ik deel vooral de inhoudelijke opmerkingen en denk dat GroenLinks zal opgaan in het niets of een groter geheel waar ze ook niet is terug te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ZJA
    Het is niet alleen Jolanda die misgekleund heeft. Het bestuur kon er ook wat van net als de commissie kandidaatstelling.
    @jankosenbrink
    De mix is gebruikelijk. Partijpolitiek is nu eenmaal een kwestie van personen en beweging. De door jou geschetste scenario's zijn goed mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen