vrijdag 5 oktober 2012

DE TWAN HUYS SHOW



Al een tijdje geleden zag je de interviews van Twan Huys in de NOS rubriek Een Vandaag veranderen in verhoren. Op een gegeven moment kwamen sommigen zelfs niet meer aan het woord behalve om te stotteren. Twan wilde ze tot bekentenissen dwingen over hun slechte daden, hun verkeerde beleid, hun stomme fouten en vergissingen uit naam van ons allen, uit naam van de Publieke Zaak.

Het zat er dus aan te komen. Een verhoor van een echte crimineel, niet de eerste beste, als de ultieme test voor Twan’s status van inquisiteur voor de Publieke Zaak. Mensen die bezwaar maken dat hij op deze manier een van de zwaarste criminelen van Nederland op een voetstuk zet, doet hij af als flauwekul. Hij heeft gelijk. Alles wat Twan uit naam van de Publieke Zaak doet, is boven twijfel verheven.

Bovendien heeft Holleeder zijn straf uitgezeten en is hij nu een gewoon mens die gevraagd mag worden naar zijn handel en wandel. Dat tenminste vindt Twan en met hem veel collega’s uit de journalistiek. Hij zal het werk van politie, justitie en het Openbaar Ministerie nog maar eens even fijntjes overdoen. Fatsoen en goede smaak moeten daarvoor wijken zoals gezegd uit naam van de Publieke Zaak, niet te vergeten de Democratie en het Vrije Woord en ter ere van Twan Huys zelve.

Aan Neerlands borreltafel nummer een onder leiding van Pauw en Witteman zag ik hoe politiewoordvoerder Klaas Wilting moest opboksen tegen journalisten en politici. De laatsten hebben trouwens al jaren geen millimetertje ruggengraat meer als ze aan de journalistieke borreltafels zitten. Ze hebben nog maar een doel en dat is bij het journaille in het gevlei te komen om hun podium op radio en TV niet in gevaar te brengen.

De ergste is politicus Fransje Timmermans. Deze figuur van de slappe was meent dat alles moet kunnen. Hij heeft gelijk, verbieden kan niet, maar dan hoef je nog niet je handen in onschuld te wassen zoals Fransje deed. Klaas Wilting had gelijk dat hij Fransje en collega politicus Hansje (van Baalen) daarop aansprak maar helaas vergeefs.Door Fransje en Hansje verlies je elk vertrouwen in de Nederlandse politiek als richtinggevend voor moraal, fatsoen en goede smaak.

En oh ja, er zijn natuurlijk ook nog weldenkende journalisten zoals freelance interviewer Frénk van der Linden in de Volkskrant: “Als ik Holleeder was, zou ik ook College Tour kiezen. Dat programma wordt minder gekenmerkt door spitwerk. Bovendien komen de vragen van studenten, die zich niet maximaal zullen hebben verdiept in Holleeder. En hoe check je in dit format wat Holleeder zegt?”

3 opmerkingen:

  1. Voor het geld zal Holleeder het niet hoeven te doen. Tv is voor de rest een en al spektakel, anders kijken de mensen niet meer en kunnen programma's de prubbenbak in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het karakter van dit programma was toch dat er inspirerende personen ten tonele werden gevoerd.
    Dat is inmiddels aangepast. op de website hebben ze het nu ineens over "spraakmakend".

    Alles voor de kijkcijfers!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aad en ZJA. Jullie spreken ware woorden maar helaas oh helaas het zal niet veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen