dinsdag 28 augustus 2012

SYP WYNIA WIL EVEN AFREKENEN

Syp Wynia van Elsevier. (Een digitale fotocollage van Petrus)


Kennen jullie Syp Wynia? Misschien niet, maar hij is wel redacteur en columnist bij het weekblad Elsevier. Ik lees hem zo af en toe, bijvoorbeeld als ik op het vliegveld Zaventem ben of bij mijn dochter op bezoek. Zo lees je ook eens een andere mening en wie weet moet ik daarna de mijne herzien.

Syp ziet de Euro niet zitten. Daar is hij kort in: “beweringen dat de euro welvaart heeft gebracht, zijn ongefundeerd, maar dat de euro nu welvaart kost, staat vast.”  Het eerste is niet waar en het tweede is nog lang niet zeker. Maar hoe dan ook, Syp vindt de Euro een kwestie van kosten: “misschien is het uiteenvallen van de Euro kostbaar maar het redden ervan zou wel eens kostbaarder kunnen zijn.”  Bedrijfseconomische kosten want Syp vindt het beter dat we net als in het bedrijfsleven de vuistregel toepassen “dat je in het algemeen je verlies beter ineens kunt nemen, dan een eindeloze verliespost te moeten financieren.”

Voor Syp is de Euro een bedrijfseconomisch project “immers in bedrijfseconomische termen zijn vooral de zuidelijke eurolanden permanente zogeheten bleeders – van een soort dat iedere ondernemer het liefst zo snel mogelijk van de hand zou doen.”  De zaken zijn volgens Syp eenvoudig: de BV Nederland stoot de verlies gevende BV Griekenland af. Was het maar zo simpel. Zouden ze bv.ooit in het gasrijke Groningen berekend hebben wat de Gulden hun heeft gekost?

Nederland is net zo min een BV –ook al hebben veel politici hun best gedaan ons dat te doen geloven - als Griekenland, Duitsland of Spanje. De Euro is dus ook geen puur bedrijfseconomisch project ook al komen zelfs de Nederlandse politici vaak niet verder dan deze visie op de Euro. De Euro is eerst en vooral een politiek project, een project van Frankrijk en Duitsland om de Europese Unie te verdiepen en te versterken. En ja dat zal gepaard gaan met een zeker verlies aan Nederlandse maar ook Duitse en Franse soevereiniteit.

Kan Nederland eenzijdig dit Europese politieke project opzeggen? Theoretisch wel maar praktisch niet tenzij je laaiende ruzie wil met je buurlanden en de rest van de Eurolanden. Willen we dat riskeren voor een ongewis politiek en economisch avontuur waarbij ook nog eens de kans groot is dat Nederland het nieuwe Monaco of Liechtenstein van Europa wordt? Een land waar alles vooral bij het oude blijft?

Zo lang Duitsland en Frankrijk het Europroject voortzetten, zit er voor Nederland niks anders op dan mee te doen. Dat betekent niet dat we overal ja op moeten te zeggen. Dat is het andere uiterste. Een zelfbewust Nederland dat weet waar het binnen de Euro heen wil is wel zo goed voor de Eurozone en de EU. 

1 opmerking:

  1. Kende hem niet. Baal ik van. Maar zijn missie is helder. Dat ik het hiermee niet eens ben is evident.

    BeantwoordenVerwijderen