maandag 23 april 2012

RUTTE II




Verkiezingen zijn na het Catshuis debacle nodig en gerechtvaardigd maar lossen ze ook wat op? PvdA leider Samson is in ieder geval goed begonnen. Hij wil zelfs wel met de VVD in een regering zitten. Dat betekent dat hij bereid is tot compromissen, iets wat de laatste tijd door o.a. Wilders wordt verdacht gemaakt als een zwaktebod terwijl dat nu juist de kracht van democratie is.

Maar Samson moet ook niet dezelfde fout maken als indertijd Job Cohen en denken dat je de VVD in een coalitie kunt zetten tezamen met de drie linkse partijen PvdA, GL en D66 (Pechtold speelt trouwens teveel op de man en te weinig op de bal). Daar zal Rutte niet intrappen. Zelfs al hangt D66 iets meer de liberale partij uit dan een tijdje geleden, het is toch te weinig voor de VVD om in zo’n vier partijen coalitie te stappen. Er moet meer van het midden in anders wordt de VVD te gemakkelijk in een linkse hoek gedrukt.

Dus kan GL beter vervangen worden door het CDA. Dat zal Rutte als premier gerust stellen. Met Verhagen als ervaren rot in zo’n Rutte II kabinet (als dat mag van het CDA want daar waart rancune tegen hem rond onder de preciezen)  wordt de centrum-linkse regering nog stabieler. Volgens de laatste peilingen van de Hond heeft zo’n centrum-linkse vier partijen coalitie een comfortabele meerderheid van 83 zetels in de Tweede Kamer.

Blijft de SP over. Een partij die volgens de populaire partijleider Roemer toe is om het machtsspel mee te spelen. Met 30 zetels volgens de Hond van 23 april, is Roemer de tegenpool geworden van Rutte. De verkiezingen gaan straks tussen de twee R’s, Rutte of Roemer? Wie wordt straks de baas in Nederland?  De grootste partij bepaalt en dat zal toch de VVD zijn en dus kan Roemer uitzien naar een lange periode van oppositie voeren. Dat zal niet gemakkelijk zijn tegen een centrum linkse regering. Maar er moeten natuurlijk wel eerst nog verkiezingen worden gehouden en in 5 maanden kan nog héél véél gebeuren.

4 opmerkingen:

  1. Wie zegt dat de VVD weer de grootste partij wordt? Als Rutte zo door blijft modderen, worden de kiezers hem heus wel een keer zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop van harte dat de ware schuldigen van dit debacle, VVD en CDA, de rekening in de verkiezingen gepresenteerd zullen krijgen. Dan is wellicht zelfs een kabinet zonder deze twee mogelijk...!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ZJA
    Ik vrees dat de wens hier de vader van je gedachte is. De VVD zit al maanden rond de 30 zetels. Rutte moet wel erg stom doen wil dat minder worden. Samson en Emile moeten de buit verdelen waardoor Samson minder zetels zal blijven vangen en Emile niet boven de VVD zal uitkomen tenzij Samson enz.

    @JDS
    Een kabinet zonder een van de 2 of beide is alleen mogelijk als PvdA en SP samen met GL en D66 een regering vormen. Daar geloof ik niet in. Maar in de politiek weet je het pas zeker als het zover is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We gaan weer spannende tijden tegemoet. Vermakelijk zelfs, als we het trieste er van even aan de kant schuiven. Welke combinatie er ook komt, de historie leert inmiddels dat er niet veel veranderd.. Wat er ook geroepen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen