zaterdag 28 april 2012

HET GEHEIM VAN ROEMER, DE JAGER EN PECHTOLD



Goede politici zijn er genoeg maar waarom trekt de een meer stemmen dan de ander? Mensen die de politiek als een ernstige bezigheid beschouwen denken dat het met de partij en het partij programma te maken heeft. We stemmen niet op personen maar op programma’s, heet het dan. Degen die het zegt misschien wel maar hij overschat toch de betekenis van de rede en de redelijkheid bij veel kiezers.


Veel mensen, misschien wel de meesten hebben geen tijd of niet genoeg kennis van zaken om zich een politiek oordeel op basis van politieke programma’s te vormen zoals de populariteit van de kieswijzer laat zien. Die mensen nemen vaak ook hun toevlucht tot het uiterlijk van de politicus, zijn gedrag, houding, kleding en zijn humeur. En waarom ook niet? Ieder mens doet dat immers in het dagelijkse mensenverkeer. Je kunt nu eenmaal niet met iedereen eerst een uitvoerig gesprek hebben alvorens je een oordeel te vormen.

Het zal niet verbazen dat politici die goed gekleed zijn, zich een goede houding weten te geven, goedlachs zijn, twinkelende ogen hebben en een zeker gevoel voor humor kortom een vrolijk kop hebben, aantrekkelijk zijn voor de kiezer.


Voorbeelden genoeg. Roemer en Pechtold kunnen in de peilingen niet kapot . Pechtold is van die twee de man van de minzame glimlach. Roemer van de brede lach. Een ander voorbeeld is Jan Kees de Jager, de man met het vrolijke hoofd. Hij behoorde tot de populairste bewindslieden van het kabinet Rutte. Trouwens Rutte zelf doet ook zijn best om goedlachs en vrolijk gehumeurd te zijn, maar soms komt het geforceerd over. Dat is niet goed. Teveel is schadelijk maar dat geldt voor veel dingen in het leven.

Daarom nog een goede raad voor het CDA straks bij het kiezen van een nieuwe partijleider. Kies een goedlachse, immer goed gehumeurde partijleider met twinkelde oogjes. Iemand met een vrolijk hoofd want dat heeft Nederland nodig. Iemand als Jan Kees de Jager. Het CDA zal als een komeet in de peilingen stijgen.

2 opmerkingen:

  1. De Jager wil niet naar eigen zeggen. Overigens heb ik Wilders nooit zien lachen en die heeft toch ook jarenlang goed gescoord ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA

    Klopt. Wilders was het chagrijnige type. Ontevreden mensen hebben daar geen probleem mee. Die zijn zelf ook chagrijnig.

    BeantwoordenVerwijderen