zondag 29 april 2012

REGENBOOGCOALITIE KEERPUNT IN NEDERLANDSE POLITIEK




Je moet deze dagen wel oppassen niet al te enthousiast te worden over de regenboogcoalitie die er in slaagde een begrotingsakkoord 2013 tot stand te brengen in de recordtijd van 2 dagen. Het grote sloopwerk daar tegen is al begonnen met de PvdA voorop. Voor die partij moet het moeilijk zijn om via een regenboogcoalitie opzij gezet te worden. De SP zal het ook niet leuk vinden maar zal er minder mee zitten dan de PvdA. De SP heeft immers nog nooit deel uitgemaakt van het Haagse machtscircuit. Bovendien, hun tijd komt nog wel.

De regenboogcoalitie heeft Nederland behoed voor de schande van een politieke én financiële chaos, wat op zich al een lintje van de koningin waard is. Ze heeft ook moraal getoond. Het belang daarvan mag je niet onderschatten. Wielrenners weten dat. Hoe groot je fietstalent ook is, hoe sterk je benen ook zijn, zonder moraal kan het allemaal alsnog mis gaan.

Het bliksem optreden van de regenboogcoalitie heeft moed en durf aan het volk getoond. Tot voor kort waren dat verborgen krachten in den Haag. Nu ze tevoorschijn zijn gekomen, hebben ook de kiezers weer moed gevat. Ik lees vanmorgen in de kranten dat volgens de peilingen  van de Hond de helft positief is over de regenboogcoalitie en dat het vertrouwen in de politiek is gestegen.

Een belangrijke trendbreuk want tot nu toe werden Nederlanders al maar wantrouwender en cynischer over de politiek in den Haag. Een houding die door het chagrijn Wilders werd aangejaagd. Hij schotelde ons telkens weer opnieuw de door de boze buitenwereld bedreigde Henk en Ingrid voor. Daar is met zijn vertrek uit de gedoogcoalitie tezamen met deze regenboogcoalitie meteen een einde aan gemaakt. Een zucht van opluchting waardt door den Haag en Nederland. We zijn weer een normaal land geworden.

Winst van deze coalitie is ook dat men de kiezer heeft laten zien dat politiek bedrijven in Nederland niet bestaat uit gelijk halen maar over dat gelijk te praten met je politieke tegenstanders en samen tot een vergelijk te komen. De regenboogcoalitie heeft laten zien dat als je die bereidheid hebt er ook iets tot stand kan komen wat boven de eigen partij, zelfs boven alle betrokken partijen kan uitstijgen tot wat we landsbelang of algemeen belang noemen. Dat is mooi meegenomen voor het collectieve geheugen als straks het politieke gekissebis weer begint. 

2 opmerkingen:

  1. Je loopt iets te hard van stapel, vrees ik. Eerst zien dat de regenboogcoalitie de rug recht houdt wanneer de afspraken ook moeten worden uitgevoerd. En schrijf Wilders nog iet af. Nu staat hij slecht in de peilingen, maar als Europa voort blijft kwakkelen, kan hij daarmee zomaar weer scoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ik zie graag een glas half vol;
    Ik schat in dat W. politiek aan zijn terugweg is begonnen. Net als Rita maar dan langzamer. Er wordt nu al in zijn fractie gevochten over verkiesbare plaatsen, denk je niet?

    BeantwoordenVerwijderen