woensdag 15 januari 2025

32. HOE ZIT DAT IN OSS? SP NAAR HOOGTEPUNT

Op deze grafiek is te zien dat bij de verkiezingen in 2002 de SP afdeling Oss de meeste zetels in de gemeenteraad heeft binnengehaald. Daarna gaat het bergafwaarts. Het aantal van 15 zetels wordt tot nu toe niet meer gehaald. Het CDA is sinds 1974 over zijn hoogtepunt heen, maar pas 20 jaar later wordt die partij door de SP ingehaald. De ontkerstening van de politiek in Oss heeft zijn beslag gekregen maar is Oss daardoor een socialistische stad geworden of zelfs maar een progressieve stad? Van de progressieve partijen PvdA en D66 had de SP nooit veel te vrezen. De politieke creativiteit van die partijen kan het niet winnen van die van de SP. Maar zoals is te zien in de grafiek doemt er een geducht concurrent op met de lokale partij VDG. Onder welke categorie moet die partij geschaard worden. Conservatief met een progressief randje, omgekeerd of populistisch anti-establishment. Voer voor politicologen.
 

We zijn beland bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. De grote vraag is wat de Osse kiezers gaan doen na “het verraad” van PvdA waardoor erfvijand CDA weer aan de macht is gekomen? Het wordt een daverende overwinning voor de SP met 38,4% van de stemmen ofwel 15 van de 35 raadszetels.


Is het CDA nu voorgoed verslagen? Nee, dat ook weer niet. Het CDA wordt met bijna 20% van de stemmen de tweede partij met 15 zetels in de gemeenteraad. De derde partij wordt de lokale partij ’Voor De Gemeenschap’ met ruim 13% of 5 zetels in de gemeenteraad. De VVD krijgt 4 zetels. De PvdA verliest 1 zetel waardoor je niet kunt zeggen dat de partij flink is afgestraft.  Groen Links en D66 behalen geen enkele zetel. De lokale partij ‘Beter Oss’ haalt 1 zetel.


“De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 20 november geven opnieuw winst voor de SP. 9 maal op rij is er winst geboekt, nog nooit vertoond. Het isoleren van de SP door de overige partijen is hen niet in dank afgenomen en de initiators van die actie worden dan ook gestraft. Een zo grote fractie als de SP mág je niet aan de kant zetten, hoe moeilijk samenwerking ook mag worden. Namens de SP worden drie wethouders benoemd: Jules Iding, Henk van Gerven en Chris Ermers. De nieuwe fractie bestaat uit een groot aantal oude rotten, maar deze keer is ook aan vernieuwing gedacht. Op de vijfde plaats, met veel voorkeurstemmen werd Mahmut Erciyas de eerste allochtoon in de Osse fractie. Daarnaast haalt Lilian Marijnissen voldoende voorkeurstemmen om een zetel af te dwingen, wat ze echter naliet. Omdat ze nog maar 17 jaar was, zou ze pas later geïnstalleerd worden. Dat gebeurde op 11 september 2003.” (Historie SP afdeling Oss)

Al voor de verkiezingen van 2002 voerde de SP actie tot behoud van het Sint Anna, ziekenhuis. Dit regionale ziekenhuis, dat is ontstaan uit de in 1876 begonnen ziekenzorg door de Zusters van Liefde van Tilburg, dreigt uit de stad te verdwijnen. Die zorg kreeg in 1913 gestalte in wat toen een echt ziekenhuis genoemd kan worden mede dankzij de schenking van Mejuffrouw Anna Petronella Vos de Wael.


In de loop der jaren wordt het ziekenhuis verbeterd. Nog geen 50 jaar later wordt het ziekenhuis aan de Begijnenstraat gesloopt en wordt een nieuw, aan de tijd aangepast ziekenhuis aan de zuidkant van Oss gebouwd. De Zusters van Liefde trekken zich in 1968 terug uit het bestuur. Ruim 40 jaar later dreigt het ziekenhuis Oss te verlaten.


De Raad van Bestuur van het ziekenhuis komt met het plan om de ziekenhuizen in Oss en Veghel te sluiten en ergens halverwege de twee plaatsen een nieuw ziekenhuis neer te zetten. 


“Als dat nieuws bekend wordt, reageren veel inwoners vol onbegrip. De SP pakt dat sentiment meteen op. Terwijl het stadsbestuur geen enkele reactie geeft op het voor de stad toch belangrijke besluit, start de SP een nieuw comité op: “Anna moet blijven”. Er wordt en pamflet gedrukt met “Tien redenen waarom Sint Anna is Oss moet blijven.” (blz. 469,Het Geheim van Oss)


Uit de brede samenstelling van het begeleidende comité van aanbeveling blijkt dat de SP in de loop der jaren van een actiepartij van de straat en de fabriek ook een bestuurderspartij is geworden met een breed draagvlak onder de bevolking. De actie brengt duizenden handtekeningen op mede dankzij de steun van Osse notabelen. Kan de SP met zijn overmacht in de gemeenteraad het Sint Anna ziekenhuis behouden voor de stad Oss en de regio?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten