woensdag 11 september 2024

HOE GROEN EN BLAUW IS OSS?

 

Na 658 jaar stadsrechten is er nog altijd een weekmarkt in Oss.

Volgens de wetenschap der statistieken is Oss geen groen-blauwe stad. De stad heeft veel te weinig hoogwaardig “groen en blauw”, bomen, parken, grachten en plassen. Oss is de hekkensluiter van 50 gemeenten in Nederland, 6 procent meer minpunten dan gemiddeld.


Maar wat zegt zo een meting nou eigenlijk over Oss? Voor mij als geboren en getogen Ossenaar niks. Het is een verhaaltje dat marketingbureau's en bureaubedienden kunnen gebruiken voor hun verkooppraatjes. Meer is het niet.


Oss heeft een levendig centrum met een vriendelijke bediening.


Oss heeft geen grachten met bijbehorende grachtenpanden en ook geen Vondelpark. Maar het heeft ook geen last van platvloers massatoerisme en andere hoofdstedelijke criminele ongemakken. Je kunt in het centrum parkeren tegen redelijke prijzen.


In de gemeente Oss, zoals hier in Berghem, vind je ruim opgewette wijken met veel ruimte ook voor de jonge bevolking.


Het centrum van Oss is geen architectonisch wonder. Geen chique panden maar Oss heeft dan ook geen slavernijverleden. Het is wel een heel oude stad. Oss kreeg in 1366 stadsrechten van Hertogin Johanna van Brabant. De stad heeft daarmee de respectabele leeftijd van 658 jaar. Dat is niet niks. Er zijn steden die het minder moeten doen.


Van de oude stad is weinig over. Dat komt omdat het nooit een rijke stad is geweest. Het was een stad met een markt voor boeren uit de omgeving. Ze konden er paarden verkopen, varkens en ander vee of groenten en fruit. Ze kochten van de opbrengst kleding of andere benodigdheden.


Oss is een werkstad


Maar Oss is sinds de negentiende eeuw een belangrijke industriestad. Dat begon met de fabrieken voor kunstmatige boter - margarine  -van de families van den Berg en Jurgens. De latere oprichters van het wereldwijde internationale bedrijf Unilever, een multinational die zijn hoofdkantoor intussen helaas verplaatst heeft naar Engeland.


Andere belangrijke bedrijven waren de export slachterijen Zwanenberg en Hartog en het medicijnen concern Organon, dat na even weg geweest te zijn, weer terug is. Belangrijk was ook de tapijt industrie van Bergoss en Desso.


In de zomer is de Maas een recreatiegebied voor iedereen. 


De stad ligt letter letterlijk in het groen en blauw. Ze ligt op fietsafstand van de Maas en in het bereik van prachtige stadjes met een eigen geschiedenis als Ravenstein, Megen en Lith. Die maken intussen deel uit van de gemeente Oss, de stad die na Rotterdam de langste Maasoever heeft.


De Maas slingert langs prachtige groene uiterwaarden. Achter de Maasdijk liggen uitgestrekte vruchtbare polders afgewisseld met dorpjes als Teeffelen, Macharen, Oijen, Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg, Overlangel en Neerlangel.


In het uitgestrekte groene gebied De Maashorst liggen goed aangegeven fietspaden


Aan de zuidkant van de stad ligt de Maashorst, een voor Nederlandse begrippen groot heide en bosgebied doorsneden met fietspaden. Het groene gebied met zijn aangrenzende stadjes en dorpen als Uden, Heesch, Nistelrode en Zeeland is een trekpleister voor recreatiefietsers, paardenliefhebbers, wandelaars en natuurliefhebbers.


Oss heeft veel parken met vijvers en plassen waar het goed wandelen is.

De stadswijken zitten in een ruime groene jas met vijvers en plassen zodat het aangenaam wonen is in de schaduw van bomen en aan water. Er zijn diverse culturele centra, een theater, een museum, een cultuurcentrum, een bibliotheek met stadsarchief, een bioscoop en in het centrum veel horeca met terrassen.


Muzikanten tijden het "Lulboomfestival" in Megen. In de stad en de omliggende dorpen worden grote en kleine maar altijd intieme festivals gehouden door en voor de plaatselijke bevolking en iedereen die mee wil doen.


Kortom een heel leefbare stad die van alle gemakken is voorzien. 

De huizen zijn er een stuk minder duur dan in de buursteden Den Bosch en Nijmegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten