woensdag 10 juli 2024

"U BENT VOOR MIJ EEN GEWOON MENS"

Links: Frans Timmermans, fractieleider van de combinatie Groen Links/PvdA. Rechts: Esmah Lahlah, lid van de Tweede Kamer voor Groen Links.

 

De debatten over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer waren tenen krommend. Veel kamerleden, gelukkig niet allemaal, toonden hun politieke onbenul en ja helaas ook oppositieleider Timmermans. 


De door de oppositie aangejaagde rel rond een domme tweet van minister Agema van de PVV over het hoofddoekje van Groen Links Tweede Kamerlid Esmah Lahlah verleidde premier Schoof tot de historische uitspraak over een lid van de Tweede Kamer “Dat U een hoofddoek om heeft maakt voor mij niets uit. U bent voor mij gewoon een mens”.


Na bijna een hele dag chagrijn over het nieuwe kabinet Schoof is dit  wat Timmermans heeft bereikt. Een mensverklaring van een lid van de Tweede Kamer door premier Schoof.


Dat Timmermans zich zo heeft laten gaan in zijn verontwaardiging over enkele leden van dit kabinet is een tegenvaller voor de Nederlandse politiek. Je verwacht zoiets van een studentikoze Dassen, leider van de Volt fractie of akela Ouwehand van de Dierenpartij maar toch niet van een oud Eurocommissaris als Timmermans? 


Dassen en Ouwehand zitten in de marges van de macht en moeten het hebben van politiek opgeblazen verontwaardiging maar van Timmermans mag meer verwacht worden.


Dat roept vragen op over zijn strategie. Waar wil Timmermans heen?  Was het zijn bedoeling om met morele verontwaardiging over vermeend racisme van twee ministers verdeeldheid te zaaien in de coalitie zodat het kabinet Schoof valt?


Ik vrees dat het tegenovergestelde is gebeurd. De niet inhoudelijk aanval brengt de vier partijen nader tot elkaar.


En stel dat het alsnog lukt. Het kabinet Schoof valt, kan Timmermans dan nog iets met de VVD en NSC? Zullen die zin hebben om met hem een coalitie te vormen na vertoon van zoveel politiek onbenul? 


Nieuwe verkiezingen dan maar? Ook dat zal niet opleveren wat hij wil. Wilders met zijn PVV zit te vast in het zadel bij zijn kiezers om hem daar uit te wippen, zeker niet met verontwaardiging over omvolking en hoofddoekjes. 


Bij de peiling van 1 juli kreeg Wilders 42 zetels. Vijf meer dan hij nu in de Tweede Kamer heeft. De partij van Timmermans blijft al maanden op 25 zetels staan. Zijn polarisatiestrategie over normen en waarden helpt hem geen zetel vooruit.


Geen wonder, kiezers hebben daar politiek niks mee. Zij willen oplossingen voor de problemen zoals migratie, woningbouw en zorg.  Die problemen los je niet op door een paar ministers van de PVV te kijk te zetten als zondaars. 


Timmermans verzin een list want zo wordt het niks.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten